managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bill Gates investeert in Chinese emissiefonds

Posted by managing21 on augustus 8th, 2007

Het Chinese investeringsfonds Peony Capital heeft plannen bekend gemaakt om vanaf 2012 de emissierechten te kopen van drie Chinese energieprojecten. Het fonds heeft daarvoor van de Bill and Melinda Gates Foundation een bedrag van 100 miljoen euro ter beschikking gekregen. In Australië, de Verenigde Staten, Europa en Azië wordt nog naar extra 300 miljoen euro gezocht.

Peony Capital wil volgens het persbureau Reuters tien miljoen ton emissierechten kopen van twee energie-wisselprojecten en één windturbine-project, alle drie gevestigd in China. Het fonds hoopt tegen december nog een aantal andere projecten te kunnen ondersteunen. Peony Capital wordt geleid door de Australische zakenman Peter Yates, een gewezen topman van de Macquarie Bank.

Het investeringsfonds werd in maart opgericht om duurzame energieprojecten in China te ondersteunen. De emissierechten haalden de voorbije week een gemiddeld bedrag van 16 euro per ton. Dat is het dubbele van de Chinese emissierechten. De keuze voor Chinese projecten is niet verwonderlijk, want het land zal in de toekomst de Verenigde Staten voorbijsteken als grootste producent van broeikasgassen.