managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 10th, 2006

De Europese ondernemingsraad van het autoconcern General Motors (GM) is tegen een alliantie met de merken Renault en Nissan. Ondernemingsraad-voorzitter Klaus Franz vreest immers dat de samenwerking tussen de drie contructeurs zal leiden tot banenverlies. General Motors, Renault en Nissan zouden willen praten over mogelijke allianties, maar dit zou volgens Franz negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Europese werknemers van de betrokken merken. Zowel Renault als GM-dochter Opel worden in Europa geconfronteerd met een overcapaciteit, vooral bij de modellen die een grote productie halen. Klaus Franz wil de Europese staalvakbonden zo vlug mogelijk samenroepen om de gevolgen van een eventuele alliantie tussen de drie merken te bespreken. 

Nigeria heeft in totaal 389 miljoen euro voorzien als afvloeiregeling voor 33.000 ambtenaren. Op die manier hoopt de regering van het Afrikaanse land schoon schip maken met de weidverspreide corruptie, mismagement en wanbeleid. Bovendien heeft het land ook af te rekenen met een topzwaar overheidsapparaat. Daarom werd beslist dat twintig procent van het ambtenarenkorps ontslagen zal worden. De huidige Nigeriaanse ambtenarij heeft nog zijn wortels in de tijd dat het Afrikaanse land een militaire dictactuur kende. Nigeria kreeg pas in 1999 weer een burgerlijk bestuur. De regering besliste ook om duizend hoger opgeleide ambtenaren aan te werken. De blijvende ambtenaren krijgen een loonsverhoging.

Australië heeft een wijnreserve van meer dan één miljard liter. Dat is meer dan de hoeveelheid die jaarlijks wordt geëxporteerd. Door het overschot zijn ook de prijzen gedaald tot 2,16 euro, volgens de Australian Wine and Brandy Corporation (AWBC) het laagste peil van de voorbije tien jaar. De voorbije twaalf maanden werd 738 miljoen liter Australische wijn uitgevoerd. Dat is 12 procent meer dan de twaalf maanden daarvoor. De Australische wijnsector telt ongeveer tweeduizend wijnproducenten het het land is na Frankrijk, Italië en Spanje de vierde grootste wijnexporteur van de wereld. Het Australische wijnoverschot heeft alles te maken met de overvloedige druivenoogsten van de voorbije periodes. De Australische wijnproductenten hebben overheidshulp gevraagd.

Het Nederlandse vliegtuigbedrijf Dutch Aero heeft van het Amerikaanse General Electric en het Britse Rolls-Royce de opdracht gekregen om onderdelen te ontwikkelen voor één van de twee motoren van de Joint Strike Fighter (JSF). Het gaat volgens het bedrijf uit Eindhoven, het vroegere Philips Aerospace, om hoogtechnologische onderdelen voor de kern van de motor. Het straaljagerproject kan voor Dutch Aero uitgroeien tot een omzet van één miljard euro, op voorwaarde dat het Nederlandse bedrijf niet alleen de ontwikkeling, maar ook de productie voor zijn rekening mag nemen. In de ontwikkelingsfase zouden er vijftien extra jobs worden gecreëerd. Meerderheidsaandeelhouder van Dutch Aero is het Italiaanse Avio. Philips heeft nog een minderheid van de aandelen in bezit. De JSF moet de opvolger worden van de F-16 en werd zopas in het Amerikaanse Fort Worth voorgesteld.

Porsche mag van het Duitse kartelbureau zijn aandeel in Volkswagen tot 25,1 procent optrekken. De sportwagenfabrikant is met 21,2 procent nu al de grootste VW-aandeelhouder. Volgens het kartelbureau overlappen de activiteiten van Porsche en Volkswagen elkaar enkel op het gebied van sport- en terreinwagens. Bovendien wordt er volgens het bureau ook geen marktdominantie gecreëerd. Wanneer Porsche 25,1 procent van de aandelen verwerft, heeft het een minderheidsbelang met vetorecht. Vorig jaar kocht de Duitse sportwagenfabrikant al 18,5 procent van de aandelen. Dat kostte het bedrijf 3,5 miljard euro. Porsche deed dat naar eigen zeggen om de banden met Volkswagen, een van zijn grootste toeleveranciers, nauwer aan te halen en te vermijden dat Volkswagen een overnamedoelwit werd. De twee bedrijven werken ook aan de ontwikkeling van hybride motoren.

Rusland wil producent Gazprom een uitvoermonopolie geven voor Russisch gas. Voor de Europese Unie is dat een streep door de rekening, want die dringt al geruime tijd aan op de liberalisering van de Russische energiemarkt. De toegang van buitenlandse bedrijven tot de Russische pijpleidingen en gasvelden zouden de bevoorrading van West-Europa moeten veilig stellen. Ongeveer een kwart van alle Europees gasverbruik wordt door Gazprom aangeleverd en daardoor zou het Russische bedrijf te machtig kunnen worden en van die positie misbruik maken. Bovendien wordt er steeds meer aan getwijfeld of Gazprom wel voldoende investeert in nieuwe exploitaties om aan de toekomstige vraag te kunnen beantwoorden. Claude Mandil van het Internation Energie Agency (IEA) heeft daar ernstige twijfels over. Het voorbije jaar haalde Gazprom een productie van 547,9 miljard kubieke meter en dat is minder dan werd verwacht. Tegen 2020 zou dat ongeveer 580 miljard kubieke meter moeten bedragen.

Tegen 2009 wil het Franse autoconcern PSA (Peugeot-Citroën) in het Chinese Wuhan een nieuwe autofabriek bouwen. De productielijnen krijgen een totale capaciteit van 150.000 auto’s per jaar. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Dongfeng Motor Group, de Chinese partner van PSA. De joint-venture heeft in Wuhan al een autofabriek staan met een capaciteit van 150.000 exemplaren. PSA stelt dat door de nieuwe fabriek alle modellen van de groep in China kunnen worden geproduceerd. PSA heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar op de Chinese markt 100.200 exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het financiële adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) zullen banken op termijn nagenoeg alle kantoren sluiten. De kantoren staan volgens het bureau dikwijls op dure percelen en wordt het voor de banken door de zware concurrentie uiteindelijk financieel onmogelijk om die nog langer open te houden. BCG stelt dat in de toekomst nog slechts enkele filialen met loketten zullen overblijven. Daarnaast zouden mobiele verkoopteams worden ingeschakeld om bij de klanten aan huis te gaan. Opgemerkt wordt dat de meeste bankklanten ook nu al aan internetbankieren doen. Vooropgesteld wordt ook dat gewone klanten in de toekomst meer zullen moeten betalen voor hun bankkaart, want hun inbreng in de winst van de banken zou te beperkt zijn.

Rusland wordt wereldwijd de grootste beheerder van nucleair afval. De Amerikaanse president George W. Bush heeft immers besloten dat Rusland ook afval mag opslaan van kerncentrales die overal in de wereld draaien op uranium dat in de Verenigde Staten werd opgewerkt. Tot nu toe hadden de Amerikanen altijd geweigerd omdat men vreesde dat Rusland de kernambities van Iran zou ondersteunen en omdat de Russische nucleaire installaties niet genoeg beveiligd waren tegen ongevallen of diefstallen van radioactief materiaal. Door deze Amerikaanse koerswijziging heeft Rusland uitzicht op inkomsten van tientallen miljarden dollars. De Verenigde Staten blijven wel eigenaar van het nucleaire materiaal. De Amerikaanse regering verwacht van Rusland in ruil wel meer steun voor zijn Iraanse politiek.

Europese tieners geven de voorkeur aan gratis content boven de beveiliging van hun computer. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbeveiliger McAfee. Het rapport stelt dat veertig procent van de ondervraagde tieners zich bij het downloaden van muziek of video helemaal geen zorgen maakt over mogelijke virussen en andere bedreigingen. Met 52 procent zijn de Nederlandse tieners het meest onachtzaam. Ze zijn ook de meest actieve p2p-gebruikers (74 procent). Het Europees gemiddelde ligt op 56 procent. De Britse tieners zijn het meest bezorgd om de beveiliging van hun computer. Opmerkelijk is dat 21 procent van de ondervraagde tieners verantwoordelijk is voor de beveiliging van de thuiscomputer.