managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Congo start met malaria-actie

Posted by managing21 on augustus 9th, 2007

Congo is begonnen met de verdeling van 500.000 muskietennetten. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de koloniale spoorweg van Ponte-Noire naar de Congolese hoofdstad Brazzaville. Volgens de Verenigde Naties is dit één van de grootste preventie-acties tegen malaria, een ziekte die veroorzaakt wordt door een muskietenbeet. Malaria is in Afrika één van de belangrijkste doodsoorzaken. In Congo is de ziekte verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle kindersterftes.

Het binnenland van Congo, een gewezen Franse kolonie, heeft weinig toegang tot medische voorzieningen. Bovendien is de koloniale spoorweg nog altijd de enige degelijke verbindingsweg tussen de Congolese havenstad en Brazzaville. De werken aan de spoorlijn werden na tien jaar dwangarbeid in 1934 afgerond. Bij de werken kwamen ongeveer 17.000 arbeiders om het leven, waaronder een groot aantal aan malaria.

De Congolese regering zegt dat een gratis muskietennet een basisrecht is voor elk kind. “De muskietennetten werden geschonken door de Japanse regering,” aldus BBC News. “Ze zullen met de trein naar kleine steden langsheen de spoorlijn gevoerd worden. Daar zullen ze in gezondheidscentra en ziekenhuizen gratis verdeeld worden.” Met dit project zouden in Congo alle zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf jaar kunnen beschermd worden.