managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Arabieren kopen Amerikaanse luxeketen

Posted by managing21 on augustus 9th, 2007

De Arabische Istithmar-groep, gevestigd in het emiraat Dubai, koopt de Amerikaanse luxeketen Barneys New York. Daarover werd een overeenkomst getekend met Jones Apparel Group, de huidige eigenaar van Barneys. Daarmee komt een einde aan een biedingstrijd tussen Istithmar en het Japanse Fast Retailing. Jones Apparel Group wil de opbrengsten van de verkoop gebruiken om in andere merken te investeren en om meerwaarde te creëren voor de aandeelhouders.

In juni maakte Jones Apparel Group bekend dat Barneys voor 825 miljoen dollar zou worden verkocht aan Istithmar. Daarop kwam het Japanse Fast Retailing vorige maand met een tegenbod van 900 miljoen dollar. Omdat ook Istithmar zijn inzet verhoogde, bracht de Japanse groep zijn uiteindelijk bod op 950 miljoen dollar. Istithmar bood 942,3 miljoen dollar. Indien Jones de oorspronkelijke overeenkomst met Istithmar zou hebben verbroken, zou een boete van 34,7 miljoen dollar moeten betaald worden.

Barneys kwam twee jaar geleden in handen van Jones Apparel Group, die daarmee zijn portefeuille wou diversifiëren. “Maar Jones realiseerde zich al vlug dat de uitbreiding van Barneys meer investeringen zou vergen dan vooraf was voorzien,” aldus het magazine Forbes. Fast Retailing is volop bezig aan een internationale uitbreiding, vooral in Groot-Brittannië en Azië, maar wil zich ook richten op de Amerikaanse markt, waar vorig jaar een eerste winkel werd geopend.