managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Aandeelhouders dagen EADS voor de rechter

Posted by managing21 on juli 10th, 2006

Een groep Franse aandeelhouders zegt een rechtszaak begonnen te zijn tegen het Europese luchtvaartbedrijf EADS. De klacht werd neergelegd bij een Nederlandse rechter, waar de maatschappelijke zetel van het bedrijf is gevestigd. De klacht draait rond de dramatische daling van de EADS-aandelen tijdens de maanden juni, toen het bedrijf bekend maakte vertragingen opgelopen te hebben bij de vliegtuigproductie. 

Airbus-dochter maakte bekend tijdens het eerste halfjaar 117 bestellingen voor vliegtuigen ontvangen te hebben. Dat is een scherpe daling tegenover de 276 orders van de eerste zes maand van het voorbije jaar. Maar Airbus meldde ook de oplevering van 219 toestellen. In Frankrijk zijn dergelijke rechtszaken (class actions) op dit ogenblik verboden, maar hebben in de Verenigde Staten al een doorbraak beleefd. Daarbij krijgt een persoon de mogelijkheid om wettelijke stappen te nemen in naam van andere personen die in een gelijkaardige situatie verkeren.

Frankrijk zou nu echter ook een wet overwegen om class actions toe te laten. Volgens de vereniging van de EADS-aandeelhouders zijn investeerders misleid door de financiële commentaren van EADS. Dit had volgens hen desastreuze financiële consequenties voor de aandeelhouders. Na berichten over de vertragingen bij de productie van de Airbus A380 verloren de EADS-aandelen meer dan een kwart van hun waarde. Bovendien doen er geruchten de ronde over een schandaal met de handel met voorkennis in EADS-aandelen. Dat leidde tot het onslag van EADS-topman Noel Forgeard.