managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Berlijnse Muur moet worden gerestaureerd

Posted by managing21 on augustus 10th, 2007

Het stadsbestuur van Berlijn investeert minstens 1,3 miljoen euro om de East Side Gallery, het beroemde restant van de Berlijnse muur, te herstellen. De muur heeft een lengte van ruim één kilometer, maar brokkelt langzaam af. Dat heeft te maken met de uitlaatgassen, het weer en de ouderdom. Ook toeristen hakken echter stukken uit het beton. Met de restauratie zullen echter ook de graffiti verdwijnen, maar Berlijn hoopt dat de kunstenaars hun werk zullen willen overdoen.

De East Side Gallery in de wijk Friedrichshain is één van de grootste toeristische attracties van de Duitse hoofdstad. Met een lengte van ruim één kilometer is dit het langste restant van de grensmuur tussen het voormalige Oost- en West-Berlijn. Maar door uitlaatgassen, regen, vorst en ouderdom begint de muur barsten te vertonen. Het stadsbestuur zegt dat de East Side Gallery van binnenuit wegrot. Bovendien hakken souvenirjagers stukken uit het beton.

In 1990 liet het stadsbestuur van Berlijn 118 internationale kunstenaars één kant van de muur met graffiti beschilderen. Het is echter onmogelijk om de kunstwerken van de muur weg te halen en naderhand opnieuw aan te brengen. Daarom roept Berlijn de betrokken kunstenaars op om hun werk na de restauratie opnieuw te laten uitvoeren. De Berlijnse Muur werd in 1961 gebouwd en na de val van Oost-Duitsland in 1989 opnieuw afgebroken.