managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Handcomputer ziet einde naderen

Posted by managing21 on augustus 10th, 2007

De wereldwijde verkoop van handcomputers is in het tweede kwartaal van dit jaar sterk gedaald. In de voorbije drie maanden werden er 719.000 exemplaren verkocht tegenover 1,26 miljoen eenheden in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau IDC. Daarmee wordt de sector van de Personal Digital Assistants (PDA) geconfronteerd met een daling van 43 procent. PDA-producent Dell heeft zich inmiddels al uit de markt teruggetrokken.

Met een aandeel van 44,1 procent, is Palm de grootste PDA-verkoper, gevolgd door Hewlett-Packard (23,5 procent), Mio Technology (13,6 procent), Dell (3,3 procent) en Fujitsu-Siemens Computers (3.0 percent). Het marktaandeel van Dell zal volgens IDC echter snel verwateren wanneer de voorraden uitgeput beginnen te raken. Dell zal wel onderdelen en technische ondersteuning blijven leveren voor zijn bestaand klantenbestand.

“Ook Palm zou volgens IDC gelijkaardige plannen kunnen hebben, want het bedrijf heeft de voorbije twee jaar geen nieuwe PDA-model meer op de markt gebracht,” aldus het magazine PC World. “Het bedrijf koestert op lange termijn plannen om zich te specialiseren in de duurdere smartphones.” De overblijvende producenten proberen het dalend gebruikersbestand aan zich te binden met nieuwe toepassingen, zoals draadloze verbindingen, multimedia en een gps-aanbod.

Van alle producenten zag alleen Mio Technology zijn verkoop stijgen (6,5 procent). De uitholling van de handcomputer-markt heeft vooral te maken met de groeiende concurrentie van de mobiele telefonie. De handheld is een computer waarmee men wel kan internetten, maar niet kan telefoneren. Maar dankzij de technologische vooruitgang hebben mobiele telefoons inmiddels ook alle functies die terug te vinden zijn bij handcomputers.