managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rookverbod goed voor mobiele telefonie

Posted by managing21 on augustus 10th, 2007

Een rookverbod stimuleert het sms-verkeer. Dat blijkt uit Engelse cijfers van de mobiele operator Orange. In Groot-Brittannië is sinds 1 juli het verboden om in openbaar toegankelijke gebouwen, waaronder ook de pubs vallen, te roken. Tijdens de twee eerste weken na de ingang van het rookverbod steeg het aantal sms-berichten tot 519,5 miljoen. Dat is 7,5 miljoen meer dan de operator er voordien noteerde.

“Die stijging is onder meer te wijten aan mensen die voor een rookpauze naar buiten stappen,” aldus de Britse krant The Evening Standard. “Van die tijd maken ze gebruik om berichtjes te versturen naar vrienden en kennissen.” Maar ook stoppende rokers zouden berichtjes beginnen te versturen om hun aandacht af te leiden. Het fenomeen werd inmiddels al bekend als smexting, een combinatie van smoking en texting.

Het rookverbod blijkt nog een tweede neveneffect te hebben. Volgens een studie van het onderzoeksbureau Ipsos Mori wordt er in de Britse pubs meer gegeten dan voordien. Ruim 70 procent van de niet-rokers zouden volgens de onderzoekers geneigd zijn om in de pubs een maaltijd te nemen. Zelfs 18 procent van de rokers gaf aan door het rookverbod geneigd te zijn sneller in de pub een maaltijd te nemen.