managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China wordt een patentland

Posted by managing21 on augustus 13th, 2007

China ontwikkelt steeds zelf meer nieuwe producten. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Intellectuele Eigendom van de Verenigde Naties. Dat toonde aan dat China in 2005 in totaal 170.000 patentaanvragen heeft ingediend. Dat is een stijging met 33 procent tegenover het jaar voordien. China komt met dat aantal wereldwijd op een derde plaats, na Japan (420.000 aanvragen) en de Verenigde Staten (390.000 aanvragen).

De voorbije tien jaar steeg het aantal patentaanvragen in China met meer dan 800 procent. “China beseft dat zijn economische succes op de langere termijn niet gebaseerd kan zijn op de productie van laagwaardige artikelen en lage lonen,” aldus het Financieele Dagblad. “Het opschuiven in de waardeketen betekent ook dat China er meer aan verdient.” Daarnaast probeert China ook toegevoegde waarde te creëren door buitenlandse bedrijven over te nemen.

Ook Zuid-Korea wordt steeds actiever op het gebied van patentaanvragen. Tussen 1995 en 2005 liet het land een verdubbeling aan patentaanvragen noteren. Oost-Azië wordt daarmee de meest innovatieve regio van de wereld. Wereldwijd steeg het aantal patentaanvragen in 2005 met gemiddeld 4 procent. Het Europese Patentbureau bracht dat jaar ongeveer 125.000 aanvragen aan. Daarmee zit Europa perfect op schema met de wereldwijde groei.