managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Grote groei voor actieve RFID

Posted by managing21 on augustus 13th, 2007

De markt voor actieve Radio Frequency Identification (RFID) kent een grote groeit. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse adviesbureau IDTechEx. Op dit ogenblik vormen active RFID-toepassingen nog slechts 13 procent uit van de totale RFID-markt, maar op tien jaar tijd zal dat volgens IDTechEx gestegen zijn tot een bedrag van 7 miljard dollar, wat een marktaandeel van 26 procent zou betekenen.

Het verschil tussen actieve en passieve RFID is dat de eerste vorm een eigen energiebron heeft en dus altijd actief is, terwijl passieve RFID geactiveerd wordt wanneer een RFID-reader met batterij in de buurt is. Vooral de groei in realtime tracking systemen (RTLS) stimuleert de vraag naar actieve tags. Vooral in de gezondheidszorg blijkt een behoefte aan het monitoren van mensen en materiaal.

“Volgens IDTechEx vinden ook steeds risico-investeerders de weg naar de sector van de actieve RFID-toepassingen,” aldus het magazine TechWorld. “Van de 27 investeringsrondes die in de RFID-sector werden gerealiseerd, ging 37 procent naar bedrijven die zich richten op actieve RFID-toepassingen.” Ook gevestigde bedrijven werpen zich op de markt, zoals blijkt uit de overname vorig jaar van het RFID-bedrijf Savi door Lockheed Martin.