managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Maan is gigantische energiebron

Posted by managing21 on augustus 13th, 2007

De Chinese Ruimtevaartorganisatie heeft bekend gemaakt elke vierkante centimetre van de maan in kaart te willen brengen. De Chinese National Space Administration (NSA) heeft er daarbij ook geen geheim van gemaakt dat het land een commerciële interesse heeft in de ruimtevaart. Volgens de NSA houdt de maan immers de sleutel in handen voor de volgende generaties van energievoorziening.

Ouyang Ziyuan, directeur van de maanexploratie bij de NSA, benadrukte dat de maan heel wat mogelijkheden biedt voor de winning van helium. “Op de aarde kan men een voorraad van vijftien ton helium-3 vinden,” vertelde hij aan ChinaNews.com. “Maar onder de oppervlakte van de maan is wellicht een reserve van één tot vijf miljoen ton helium-3 terug te vinden.”

Volgens Ouyang Ziyuan kan helium-3 gebruikt worden als een stabiele, veilige, zuivere en goedkope grondstof voor energievoorziening door kernfusie. “Indien de wetenschap erin slaagt om dat materiaal te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit, zal China wellicht jaarlijks tien ton helium-3 nodig hebben,” aldus Ziyuan. “Wereldwijd zal er een jaarlijkse nood zijn aan honderd ton helium-3.”

China wil in 2010 een onbemand wagentje op de oppervlakte van de maan laten land om de omgeving te verkennen. In 2012 zou de NSA willen starten met het terugbrengen van maanmonsters.