managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Internet moet op zoek naar nieuwe Pat Garrett

Posted by managing21 on augustus 13th, 2007

Het internet moet op zoek naar een nieuwe Pat Garrett of Wyatt Earp, de beroemde sheriff’s uit het Amerikaanse Wilde Westen. Dat is alvast de boodschap van het Science and Technology Committee van het Britse Hogerhuis. Er moet volgens de Britse Lords immers wat worden gedaan aan de wild westsfeer waarin het internet blijft ronddraaien en waar de eindgebruiker uitsluitend op zichzelf is aangewezen om zich te beschermen.

“De overheid moet meer inspanningen doen om de gewone internetgebruiker te beschermen tegen cybercrime en de groei van e-commerce te beveiligen,” aldus het rapport van het Science and Technology Committee. “De lakse houding van de overheid, internetproviders en producenten van hardware en software speelt in de kaarten van nietsontziende hackers. De wild westsfeer in het internet is onrealistisch en inefficiënt om de gebruiker te beschermen.”

Het rapport wijst erop dat cybercriminelen bijzonder vaardig en georganiseerd zijn en gedreven worden door winstbejag. “In het huidige online klimaat worden de individuele internetgebruikers daar steeds meer het slachtoffer van, maar in plaats van afdoende maatregelen te nemen, houdt de overheid nog altijd vol dat de gebruiker uiteindelijk verantwoordelijk is voor zijn eigen veiligheid,” voert de commissie aan.

Het Science and Technology Committee voert dan ook aan dat de politie en het gerechtelijk system de nodige middelen moeten krijgen om jacht te maken op e-criminelen en hen ook te veroordelen. Ook stelt de commissie dat producenten van nieuwe software en hardware zouden moeten verantwoordelijk moeten gesteld worden indien fouten in hun producten leiden tot schade.

“Men mag niet vergeten dat uit enquêtes is gebleken dat het publiek meer schrik heeft van cybercrime dan van een overval,” voerde commissievoorzitter Lord Broers aan in het magazine The Register. “Men mag de individuele gebruiker niet voor zijn eigen veiligheid laten instaan. Hij zal altijd overvleugeld worden door de kennis en de trucks van de slechterikken.”

Indien er niet dringend ingegrepen wordt, zal het vertrouwen in het internet volgens Lord Broers uiteindelijk volledig verdwijnen. “Organisaties en bedrijven die baat hebben bij het internet, moeten dan ook een gedeelte van de verantwoordelijkheid opnemen,” aldus nog de commissievoorzitter. “Ook de overheid en overheidsdiensten moeten daarin hun rol opnemen.”