managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

PDP-verkoop bijna aan zijn piek

Posted by managing21 on augustus 13th, 2007

De verkoop van plasmaschermen zal volgend jaar een piek bereiken en daarna beginnen af te nemen. Dat blijkt uit een rapport van een onderzoek van marktanalist iSuppli. De verkoop van deze plasma display panels (PDP) slaagt er volgens de marktanalist nu al niet meer in om de groei van de liquid crystal displays (LCD) te volgen. Marktleider in PDP-verkoop is nog altijd Matsushita, dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een marktaandeel van 31,5 procent had.

De groei van de PDP-verkoop wordt volgens iSuppli gestuwd door een daling van de verkoopprijs, veroorzaakt door een verbetering in de productie, lagere kosten en de groeiende concurrentie van de LCD-sector. Voor dit jaar zal de wereldwijde PDP-verkoop volgens de marktanalist een omzet halen van 8,6 miljard dollar. Dat is een stijging met 11,8 procent tegenover vorig jaar.

“Die groei zal zich volgens iSuppli volgend jaar nog verder doorzetten,” aldus het magazine Information Week. “Daarbij wordt een omzet vooropgesteld van 10,2 miljard dollar. Dat betekent nog eens een stijging met 18,5 procent, dankzij de stijgende productie van de grotere schermen.” Maar daarna is volgens de marktanalist het vet van de soep. Tegen 2011 wordt nog een omzet van 8,7 miljard dollar voorzien.

Die evolutie heeft volgens iSuppli vooral te maken met het groeiend succes van de LCD-sector, die volgens de consumenten beter geschikt is voor ditigale televisie. In de PDP-sector blijft Matsushita met een aandeel van 31,5 procent marktleider, gevolgd door LC Electronics (24,7 procent), Samsung SDI (22,9 procent), Fujitsu Hitachi Plasma Display (14 procent) en Pioneer (6.8 procent).