managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 14th, 2007

Opkomende economieën als Brazilië, Rusland, India en China worden steeds actiever op de internationale fusie- en overnamemarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau KPMG in negen opkomende economieën en elf ontwikkelde landen. Ondernemingen uit deze landen waren in het eerste halfjaar van dit jaar goed voor 67 overnames in de westerse wereld. In heel 2003 lag dit aantal nog op 49 eenheden. Het aantal transacties door gevestigde economieën in opkomende markten kwam in het eerste halfjaar uit op 126 eenheden. Rekening houdend met de huidige ontwikkelingen, zegt KPMG te verwachten dat opkomende markten de ontwikkelde landen binnen twee of drie jaar zullen inhalen. China en India zijn al enige tijd het meest gretig. Maar ook het aantal overnames door Russische bedrijven is de laatste twee jaar in een stroomversnelling geraakt.

Amerikaanse vrouwen halen eindelijk hun salarisachterstand in op mannen. In sommige beroepen worden vrouwelijke werknemers ondertussen zelfs beter betaald dan hun mannelijke collega’s. Dat is de conclusie van een onderzoek van Andrew Hacker, docent politicologie aan het Queens College in New York en auteur van het boek ‘Mismatch: The Growing Gulf Between Men and Women’. Volgens Hacker verdienen vrouwen tussen de 21 en 30 jaar in New York gemiddeld 17 procent meer dan hun mannelijke collega’s. In andere Amerikaanse steden zou het verschil oplopen tot twintig procent. Vooral in beroepen zoals artsen, architecten, economen, personeelsmanagers, advocaten, verslaggevers en redacteurs zouden vrouwen hogere lonen krijgen. In een aantal andere beroepen – zoals psycholoog, verpleger en bankmedewerker – ligt het salaris van mannen volgens Hacker nog steeds hoger. (MH)

Duitse journalisten vinden Web 2.0 niet relevant. Dat blijkt uit een onderzoek van News Aktuell. Meer dan de helft van de ondervraagde journalisten bleek het sociale netwerkaspect van het internet niet relevant te vinden. Slechts 30 procent van de betrokkenen geeft aan het Web 2.0 een hoge of zeer hoge relevantie. Verder blijkt amper 10 procent van de journalisten zelf een weblog te onderhouden en 87 procent zegt nog nooit een reactie op een weblog-bijdrage te hebben geplaatst. Weblogs en podcasts worden door het overgrote deel van de deelnemers niet gezien als journalistieke bron en slechts 5 procent laat zich door artikelen op blogs inspireren om zelf iets te schrijven over het betrokken thema. De meeste ondervraagden zeggen echter wel te geloven in de burgerjournalistiek en meer dan 40 procent geeft aan dat weblogs en fora een verrijking zijn voor de traditionele journalistiek.

Ontslag behoort tot de tien meest traumatische gebeurtenissen die iemand in zijn leven kan meemaken. Dat zegt de Nederlandse arbeidspsychologe Ellen Heuven. Uit haar onderzoek blijkt dat het verlies van een baan de betrokkene minder zelfvertrouwen, minder levensgeluk en een grotere kans op depressie, apathie en angstaanvallen kan bezorgen. Wanneer er sprake is van een reorganisatie en een naderend ontslag, proberen werkgevers volgens Heuven vaak het leed te verzachten door beloftes over een eventuele herplaatsing binnen het bedrijf. Maar ze zegt dat de werknemers daar niet veel aan hebben, aangezien een ontslag altijd het gevoel geeft niet aan de eisen te hebben voldaan. Vooral voor oudere werknemers kan ontslag traumatiserend werken, want jongere arbeidskrachten hebben volgens Heuven meestal toch geen plannen om ergens hun hele leven te blijven werken.

Het bedrag dat in de zwarte kas van het Duitse technologieconcern Siemens zou zitten, waartegen ook een gerechtelijk onderzoek loopt, zou meer dan één miljard euro bedragen. Het bedrag kwam aan het licht na een intern onderzoek door het Amerikaanse kabinet Debevoise & Plimpton. Met het zwarte geld konden internationale contracten worden binnengehaald. Het geld werd via bankrekeningen in onder meer Liechtenstein en Abu Dhabi doorgesluisd. De onderzoekers zeggen gechoqueerd te zijn en maken gewag van enorme bedragen. De fraude zou ook niet meer enkel de telecommunicatiedivisie betreffen, maar ook in de krachtcentrale-afdeling. De praktijk zou ook al sinds het begin van de jaren negentig worden gehanteerd. Siemens heeft het bestaan van de zwarte kas eerder al toegegeven, maar sprak steeds van een bedrag van 420 miljoen euro.

De websites van de Britse kranten hebben geen negatieve impact op de verkoop van de dagbladen. Website en krant lijken zelfs steeds meer complementair te worden. Dat blijkt uit gegevens van het Britse Audit Bureau of Circulations (ABC). Volgens het rapport beschouwen de lezers de informatie op de website van de kranten eerder als een aanvulling dan als een waar alternatief voor de geschreven versie. De waakhond van de Britse media gaat voortaan zowel cijfers over de oplages van de kranten als over de hits op de sites van de kranten verspreiden. Uit de statistieken blijkt tevens dat de sites van de Britse kranten vooral bezocht worden vanuit het buitenland. Dat is interessante info voor adverteerders, die vaak in eerste instantie op de binnenlandse markt mikken. Ook valt in de studie van ABC op dat de krantenlezers trouwer zijn dan de surfers.

De Amerikaanse entertainer, talkshowleider en miljardair Merv Griffin is op 82-jarige leeftijd aan kanker overleden. Griffin is de bedenker van beroemde tv-spelletjes als Jeopardy (Waagstuk) en Wheel of Fortune (Rad van Fortuin). Griffin begon zijn carrière als zanger bij een radiostation en figurant in films en toneelstukken. Hij groeide uit tot miljardair die trotse eigenaar was van hotels, casino’s, een jet-vliegtuig, een jacht en renpaarden. Sleutel van zijn succes waren de spelletjes Jeopardy en Wheel of Fortune die hij respectievelijk in de jaren zestig en de jaren zeventig bedacht. Beide lichtvoetige quizzen groeiden uit tot de bekendste uitzendingen in de geschiedenis van het kleine scherm. In 1986 verkocht hij de rechten op zijn uitzendingen aan Columbia Pictures en werd hij in één klap één van de rijkste figuren van Hollywood.

De directeur van een Chinese speelgoedfabriek die gevaarlijke producten leverde aan de Verenigde Staten, heeft zelfmoord gepleegd. De zelfmoord van Zhang Shuhong, directeur van Lee Der Industrial, volgde enkele dagen nadat de Chinese autoriteiten zijn fabriek een voorlopig exportverbod hadden opgelegd. Lee Der Industrial is de producent van bijna een miljoen stuks plastic speelgoed voor peuters die door de Amerikaanse firma Mattel onder de merknaam Fisher-Price werden verkocht, maar onlangs werden teruggehaald omdat ze loodhoudende verf bleken te bevatten. Het ging onder andere om poppen van Pino en Elmo uit Sesamstraat en figuren uit de animatieserie Dora. De leverancier van de foute verf was volgens Lee Der Industrial de beste vriend van directeur Zhang. China probeert al geruime tijd het kwaliteitsimago van zijn producten op te krikken.

Het Amerikaanse frisdrank- en zoutjesconcern PepsiCo wil een meerderheidsbelang nemen van meer dan 76 procent in de Russische vruchtensapfabrikant Lebedyansky. De transactie heeft een waarde van 1,5 miljard tot 2 miljard dollar. De gesprekken zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden. De transactie wordt waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar afgerond. Lebedyansky is de grootste fabrikant van vruchtensappen in Rusland met een marktaandeel van meer dan dan 30 procent. Het bedrijf houdt zich ook bezig met babyvoeding. PepsiCo heeft met zijn sapmerk Tropicana ongeveer 2 procent van de Russische vruchtensapmarkt in handen. De belangrijkste aandeelhouders van Lebedyansky zijn een groep zakenmannen rond het Russische parlementslid Nikolaj Bortsov en zijn zoon Joeri. Die groep bezit 76 procent van de aandelen.

De collectie van topmodel Kate Moss voor het Britse modehuis Topshop zou worden gemaakt door arbeiders die minder dan zes euro per dag verdienen. Honderden Aziaten werken in grote fabrieken op Mauritius liefst twaalf uur per dag, zes dagen per week aan de kleding. Hun uurloon zou omgerekend vaak slechts 32 cent bedragen. Topshop-eigenaar Philip Green, die miljardair is en tot de rijkste mannen van Groot-Brittannië gerekend mag worden, kondigde een onderzoek aan. Dat onderzoek belooft echter moeilijk te worden omdat de fabrieken geen eigendom zijn van Topshop. De woordvoerder van Kate Moss wilde geen commentaar kwijt. De collectie werd in mei in de winkels gebracht en dat ging gepaard met een grootse marketingcampagne. Kate Moss is de voorbije periode vooral in het nieuws gekomen met haar drugsverslaving, waardoor ze een aantal reclamecontracten verloor.

Meer Nieuws