managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaan heeft te lage levensverwachting

Posted by managing21 on augustus 14th, 2007

Amerikanen zien met lede ogen aan hoe de levensverwachting in steeds meer landen hoger ligt dan in de Verenigde Staten. Dat heeft volgens experts vooral te maken met het feit dat ongeveer 45 miljoen Amerikanen verstoken blijven van een gezondheidsverzekering. De Verenigde Staten komen op het gebied van levensverwachting nu pas op de 42ste plaats. Inwoners van Andorra hebben de hoogste levensverwachting.

“De Verenigde Staten dalen al decennia in de rangschikking van de landen met de hoogste levensverwachting,” aldus het persbureau Associated Press. “Andere landen hebben tijdens die periode hun gezondheidszorg, voeding en levensstijl gevoelig verbeterd. De Verenigde Staten komen nu niet alleen achter Japan en de meeste Europese landen, maar moeten ook onder meer Jordanië, Guam en de Kaaiman Eilanden laten voorgaan.”

“Wanneer één van de rijkste landen, dat ooit het meeste uitgaf aan gezondheidszorg, andere landen niet kan bijblijven, is er duidelijk iets verkeerd,” benadrukte Christopher Murray, hoofd van het Institute for Health Metrics and Evaluation aan de University of Washington tegenover het persbureau. Een inwoner van de Verenigde Staten heeft op dit ogenblik een levensverwachting van 77,9 jaar.

De Verenigde Staten staan nu op een 42ste plaats, terwijl het land twintig jaar geleden nog op een 11de plaats stond. Met een levensverwachting van 83,5 jaar staat Andorra op de eerste plaats, gevolgd door Japan, Macau, San Marino en Singapore. De laagste levensverwachting is terug te vinden in Zwart-Afrika, dat geteisterd wordt door aids-epidemies, hongersnood en burgeroorlogen. Met 34,1 jaar heeft Swaziland de laagste levensverwachting van de hele wereld.

Het relatief slecht presteren van de Verenigde Staten wordt niet alleen geweten aan het systeem van de sociale zekerheid, maar ook aan het probleem van de zwaarlijvigheid. Daarnaast is er ook een etnisch verschil. Een zwarte Amerikaan heeft een levensverwachting van 73,3 jaar, vijf jaar minder dan een blanke Amerikaan. Een zwarte Amerikaanse man heeft een levensverwachting van 69,8 jaar, amper iets meer dan een Iraniër of een Syriër.

In vergelijking met andere industriële landen overlijden ook relatief vele Amerikaanse baby’s tijdens hun eerste levensjaar. Op duizend geboortes worden er binnen het eerst jaar 6,8 overlijdens genoteerd. Bij zwarte Amerikanen loopt dat zelfs op tot 13,7 overlijdens, evenveel als in Saudi-Arabië. “Dat zegt veel over de omstandigheden waarin zwarte Amerikaanse vrouwen hun kinderen ter wereld moeten brengen,” aldus Marie C. McCormick, docente kindergezondheid aan de Harvard School of Public Health.