managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Slapende computer brengt veel geld op

Posted by managing21 on augustus 14th, 2007

Een computerpark van 2.500 toestellen kan jaarlijks 75.000 euro besparen indien de apparaten ’s nachts en tijdens de weekends niet onnodig blijven draaien. Bovendien zou daardoor ook een uitstoot van één ton koolstofdioxide kunnen worden vermeden. Dat heeft de gemeenteraad van de Britse stad Peterborough, ten westen van Leicester, berekend. De stad heeft dan ook software laten plaatsen die de ongebruikte computers automatisch uitschakeld.

Het gemeentebestuur van Peterborough zegt dat ongeveer dertig procent van zijn computers ’s avonds en tijdens de weekends onnodig ingeschakeld blijft. “Dat kost de belastingbetaler jaarlijks ongeveer 90 euro per machine,” aldus een woordvoerder van het stadsbestuur tegenover het magazine Kablenet. Op die manier zou de aanschaf van het softwareprogramma op amper drie maanden tijd zijn terugbetaald.

De software verhindert volgens Kablenet dat strategische computers eveneens worden afgesloten. Bovendien zorgt het softwareprogramma ervoor dat gegevens voor het afsluiten van de computers worden opgesloten. Computers die op bepaalde ogenblikken toch moeten blijven draaien, kunnen individueel aan de uitzonderingslijst worden toegevoegd. Het systeem heeft ook geen gevolgen voor thuiswerkers.

Een woordvoerder van de stad noemt het financieel één van de beste beslissingen die het stadsbestuur ooit heeft genomen. “Niet alleen is de investering vlugger terugbetaald dan werd voorzien, maar er moet ook rekening gehouden worden met de besparing op energiekosten, een grotere milieuvriendelijkheid en de langere levensduur van het computerpark.”