managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Videowinkel is nog lang niet dood

Posted by managing21 on augustus 15th, 2007

De consument is helemaal niet tevreden met de video’s die hij van het internet kan downloaden. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het adviesbureau Parks Associates. Dit fenomeen heeft volgens de onderzoekers diverse oorzaken en ze voegen er nog aan toe dat het nog lang zal duren vooraleer er in deze situatie verandering zal komen. De videowinkels zijn dus nog niet aan hun einde toe.

Uit het onderzoek bleek dat slechts 16 procent van ondervraagden de online videokeuze bevredigend vindt. Bovendien is amper 13 procent van mening dat video’s op het internet aan een eerlijke prijs worden verkocht. Slechts 21 procent zegt in het algemeen tevreden te zijn met het online video-aanbod. Bij internetgebruikers die niet met een p2p-netwerk werken, daalt dat zelfs tot 12 procent. Amper 19 procent zegt in de toekomst een video van het internet te willen downloaden.

“Er zijn volgens Parks Associates duidelijk twee grote groepen internetnetgebruikers die online video’s downloaden,” aldus het magazine WebProNews. “In de eerste plaats zijn er de leden van p2p-netwerken, die met illegale kopies werken. Echt tevreden zijn die gebruikers niet, want ze klagen over een slechte kwaliteit en de betrouwbaarheid van de gedownloade video is meestal laag.”

Daarnaast zijn er de gebruikers van officiële videosites. “Maar ook hier is er weinig tevredenheid,” stellen de onderzoekers. “Mensen zien het nut niet in van het gebruik van video-downloadsites. Men bespaart er wel een tocht naar de videowinkel mee uit, maar het downloaden duurt lang, het resultaat is van tamelijke kwaliteit en uiteindelijk moet men op een klein scherm zitten te staren. Het is normaal dat de mensen ontevreden zijn.”

Volgens Parks Associates zullen er wel gespecialiseerde nichemarkten opduiken, maar er wordt aan toegevoegd dat het grote publiek nog lange tijd terughoudend zal blijven tegenover het downloaden van video’s.