managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 16th, 2007

Opkomende landen zoals Brazilië, Rusland, India en China, worden steeds actiever op de internationale overnamemarkt. Dat blijkt uit cijfers van het adviesbureau KPMG. Tijdens de eerste helft van dit jaar realiseerden bedrijven uit groeimarkten 67 bedrijven over in westerse landen. Met 32 overnames is India veruit de grootste investeerder in westerse bedrijven. Vorig jaar kwamen in totaal 50 westerse bedrijven in Indische handen terecht. Ook China begint zich steeds intenser op het overnamepad te begeven. Tijdens de tweede helft van vorig jaar kochten Chinese bedrijven 8 westerse ondernemingen op. Tijdens de eerste helft van dit jaar haalden ze al 14 westerse ondernemingen naar zich toe. Westerse bedrijven namen dit jaar nog 129 bedrijven uit groeimarkten over, maar daar is duidelijk een dalende trend waarneembaar. Op het gebied van overnames zullen bedrijven uit groeilanden volgens KPMG over enkele jaren de westerse bedrijven ingehaald hebben.

In Denemarken is het roken in cafés, restaurants en andere openbare gelegenheden voortaan verboden. Alleen in afgesloten rookruimtes en in cafés kleiner dan veertig vierkante meter mag nog een sigaret worden opgestoken. Op overtreding van het verbod staan boetes. De eerste keer 270 euro, de tweede keer 670 euro en de derde keer 1.345 euro. Het zijn de café- en restauranteigenaars die moeten betalen. Andere Europese landen zoals Ierland, Italië, Malta, Noorwegen, Zweden en Groot-Brittannië hebben roken in openbare gelegenheden al verboden. Het Deense Verbond van Rokers hield bij het ingaan van het verbod een protest op een plein in Kopenhagen. “In de toekomst mogen we alleen nog roken op de Himmelbjerget,” voorspelde voorzitter Søren Hoejbjerg. De Himmelbjerget is een van de hoogste punten van Denemarken. De Deense Nationale Gezondheidsdienst zegt dat jaarlijks zeker 150 Denen overlijden als gevolg van meeroken.

Een kleine brouwerij uit Hartmannsdorf in de Oost-Duitse regio Saksen is begonnen met het brouwen van koosjer bier onder supervisie van een rabbijn. Inmiddels werd al een eerste brouwsel van dertigduizend flessen van het koosjere Simcha-merk op de markt gebracht. Eigenlijk kan bijna al het Duitse bier als koosjer worden beschouwd, want het moet volgens de Beierse voorschriften voor puurheid van bier worden gebrouwen. Dat betekent dat er alleen gebruik mag gemaakt worden van water, hop, graan en gist. Simcha heeft echter bovendien Berlijnse joods-orthodoxe rabbijn Yitshak Ehrenberg ingeschakeld om het brouw- en bottelproces te overzien en het bier een keurmerk te geven. Simcha is een licht pilsenerbier met 4,9 procent alcohol en een lichtzoete smaak die het midden houdt tussen een klassieke Duitse pils en Amerikaans bier. Simcha wordt ook verspreid in andere Europese landen en er zou nu ook vraag zijn uit de Verenigde Staten en Israël.

Bijna de helft van de tijd (47 procent) die internetgebruikers online doorbrengen, wordt besteed aan content. Dat blijkt uit een onderzoek van de Online Publishers Association (OPA). Het aandeel van content in het totaal van de internetactiviteiten is op vier jaar tijd met 37 procent toegenomen. “De zoekmogelijkheden zijn zoveel verbeterd dat het veel eenvoudiger is geworden om gewenste content te vinden,” aldus de onderzoekers. “Ook de populariteit van online video zorgt voor een hogere contentbesteding.” De dominante rol van content steunt volgens de Online Publishers Association op diverse factoren, zoals de overstap van offline naar online tijdens zoektochten naar nieuws, entertainment en informatie. Ook de opkomst van online sociale netwerken, die zowel tot content als communicatie behoren, vormen in deze evolutie een factor. Het aandeel van zoeken steeg met 35 procent, maar communicatie ging met 28 procent achteruit. Het aandeel van commercie daalde met 5 procent.

Klaus Kleinfeld, de voormalige topman van het Duitse industriële concern Siemens, Klaus Kleinfeld, wordt vanaf 1 oktober operationeel directeur bij het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa. Dat heeft de Amerikaanse groep bekendgemaakt. De 49-jarige Kleinfeld krijgt leiding over de dagelijkse gang van zaken bij het bedrijf. Kleinfeld trad in april af bij Siemens, het grootste technologieconcern van Europa. Hij had er twee jaar aan het roer gestaan, maar kwam onder vuur te liggen wegens een reeks fraudeschandalen bij Siemens. Kleinfeld was echter zelf niet persoonlijk betrokken bij de schandalen. Kleinfeld zetelde al tijdens zijn mandaat bij Siemens in de raad van bestuur van Alcoa. Hij blijft zijn zetel ook behouden. Kleinfeld heeft volgens Alcoa-voorzitter Alain Belda bewezen dat hij een complex, internationaal bedrijf met succes kan leiden en heeft hij een duidelijk zicht op de strategische uitdagingen van Alcoa.

Deutsche Telekom zet de personeelsinkrimping verder. Het Duitse telecombedrijf zou van plan zijn om nogmaals 2.000 banen te schrappen. Sinds Deutsche Telekom in 1995 geprivatiseerde werd en naar de beurs trok zijn er jaarlijks gemiddeld 10.000 banen gesneuveld. Op dit ogenblik heeft het telefoonbedrijf nog meer dan 240.000 personeelsleden in meer dan vijftig verschillende landen. Na conflicten met het personeel, werd met de vakbonden echter een moratorium op verdere afslankingen afgesproken. Dat loopt eind dit jaar af. Onder meer Thomas Sattelberger, die in mei aan het hoofd van de personeelsdienst kwam, is van oordeel dat er dringend nieuwe afslankingen moeten doorgevoerd worden. Deutsche Telekom kon de berichten over mogelijke ontslagen niet bevestigen, maar gaf wel toe dat er ook in de centrale diensten wordt gezocht naar manieren om efficiënter te werken. Over de mogelijke omvang van ingrepen werden geen uitspraken gedaan.

Een aantal bankrekeningen van Nederlandse internetklanten van ABN Amro is de afgelopen week geplunderd met behulp van een geavanceerd computervirus. Dat heeft een woordvoerster van het concern bevestigd. De slachtoffers zijn inmiddels schadeloos gesteld. Over het exacte aantal slachtoffers doet de bank geen mededelingen. Er werden ook geen exacte bedragen genoemd. Vermoedelijk dringt het virus de computer binnen via een zwak punt in Internet Explorer. Het bespioneert het surfgedrag van de gebruiker en slaat alarm als beveiligde internetpagina’s worden bezocht. Eens achterhaald is bij welke bank de internetgebruiker is aangesloten, volgt een gerichte aanval. ABN Amro is voorlopig het enige doelwit, maar het computervirus kan volgens de internetbeveiliger Kaspersky voor elke willekeurige internetbank worden gebruikt. Hij spreekt van een complexe aanval. De bank heeft naar eigen zeggen maatregelen getroffen waardoor het virus geen schade meer kan aanrichten.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé verhoogt zijn winstverwachtingen voor dit jaar, nadat het over de eerste zes maanden een 18 procent hogere nettowinst van 4,9 miljard Zwitserse frank had geboekt. Daarmee doet Nestlé het beter dan verwacht. De omzet van 51,1 miljard Zwitserse frank was eveneens hoger dan voorspeld. De operationele marge klom tot 13,5 procent. De autonome omzetgroei steeg tot 7,4 procent. Nestlé zegt nu dat het vertrouwen heeft om zijn oorspronkelijke doelstellingen voor dit jaar te verslaan. Totnogtoe ambieerde de groep voor dit jaar een autonome groei van 5 tot 6 procent. Nestlé kondigde verder ook aan dat het de komende drie jaar voor een bedrag van 25 miljard Zwitserse frank aan eigen aandelen wil inkopen. Dat maakt volgens Peter Brabeck-Letmathe duidelijk dat het bedrijf alle vertrouwen heeft in de toekomst. De goede cijfers zijn volgens Nestlé te danken aan een grotere vraag, hogere prijzen en kostencontrole.

De IJslandse Kaupthing Bank koopt de Nederlandse zakenbank NIBC voor bijna 3 miljard euro. Dat heeft NIBC bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Kaupthing wordt na de aankoop van NIBC een van de leidende zakenbanken voor kleine en middelgrote ondernemingen in Europa. De Haagse zakenbank NIBC was eigendom van een groep investeerders rond de Amerikaanse durfkapitalist JC Flowers. NIBC had plannen voor een beursgang, maar die is wegens het slechte beursklimaat afgeblazen. De gesprekken tussen de twee banken zijn gestart in juni. Volgens bestuursvoorzitter Michael Enthoven van NIBC is er geen echte reden waarom JC Flowers heeft besloten nu te verkopen. Flowers verkoopt op een moment dat de financiële markten door een dal gaan als gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheek- en kredietmarkt. De groep rond Flowers boekt bijna 1 miljard euro winst op de verkoop van de Nederlandse zakenbank.

De veiligheidsproblemen met in China gefabriceerd speelgoed zijn in de Verenigde Staten in toenemende mate aanleiding voor kritiek en oproepen tot strengere controle. De Amerikaanse senator Dick Durbin riep op tot inspectie van al het speelgoed dat de Verenigde Staten uit China importeren. De Amerikaanse speelgoedproducent Mattel zette voor de tweede keer in twee weken tijd een terugroepactie in gang. Dit keer ging het om 18 miljoen Chinese producten, met onder meer teveel lood in de verf. Blootstelling kan bij kinderen leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Durbin kreeg bijval van Amerikaanse media. Zo schreef The New York Times dat Amerikaanse bedrijven en de Bush-regering een duidelijke boodschap aan Peking moeten sturen dat het de zaakjes op orde moet brengen of anders risico loopt dat de exportgeleide groei zal gaan afnemen. De Canadese premier Stephen Harper zei dat het onderwerp op de agenda komt van de North American Free Trade Agreement (NAFTA).

Meer Nieuws