managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

CIA en Vatikaan knoeien met Wikipedia

Posted by managing21 on augustus 16th, 2007

De Amerikaanse spionagedienst CIA heeft geregeld artikels van de open encyclopedie Wikipedia aangepast. Dat blijkt uit resultaten van Wikipedia Scanner, een technologie waarmee achterhaald kan worden wie bijdragen op Wikipedia plaats of wijzigt. CIA-medewerkers bleken bijdragen over de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad aangepast te hebben. Het Vatikaan had artikels over Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, gewijzigd.

Wikipedia Scanner werd ontwikkeld door Virgil Griffith van het California Institute of Technology scant een lijst van 5,3 miljoen wijzigingen en vergelijkt die met het internetadres van diegene die de aanpassingen heeft doorgevoerd. Meestal gaat het om verbeteringen van spellingsfouten of feitelijke onjuistheden. Anderen bleken echter mogelijk schadelijk materiaal geschrapt te hebben of bijdragen weer te laten verdwijnen.

“CIA-medewerkers bleken ook wijzigingen aangebracht te hebben aan de profielen van voormalig CIA-topman Porter Goss en beroemdheden zoals Oprah Winfrey,” aldus BBC News. Een woordvoerder van de Amerikaanse spionagedienst wou de wijzigingen niet bevestigen. Er werd wel aan toegevoegd dat de CIA de vitale taak heeft om de Verenigde Staten te beschermen.

Uit de gegevens van Wikipedia Scanner bleek ook dat een computer van de Amerikaanse democratische partij was gebruikt om artikels over de rechtsgezinde talkshow-presentator Rush Limbaugh te veranderen en de man belachelijk te maken. De aantijgingen werden door de democratische partij echter met klem ontkend. “Met dergelijke dingen houden wij ons niet bezig,” aldus een woordvoerder.

Het Vatikaan zou in de bijdragen over Gerry Adams links hebben verwijderd naar krantenverhalen waarin stond vermeld dat de vingerafdrukken van de katholieke Sinn Fein-leider gevonden waren op een auto die in 1971 gebruikt werd tijdens een dubbele moord. Ook commerciële bedrijven hebben volgens Wikipedia Scanner geregeld bijdragen in de open encyclopedie gewijzigd.

Daarbij wordt onder meer gewezen naar het Amerikaanse bedrijf Diebold, producent van stemcomputers. In het artikel over Diebold-topman Walden O’Dell zou vanop een computer van het bedrijf een artikel gewijzigd zijn over het feit dat O’Dell financieel bijgedragen had aan de verkiezingscampagnes van George W. Bush. Later werden ook artikels over geknoei met de verkiezingsuitslagen van het jaar 2000 gewijzigd.