managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Meer westerse oogsten door klimaatverandering

Posted by managing21 on augustus 16th, 2007

De opwarming van de aarde zal wellicht de zwaarste gevolgen hebben voor de voedselproductie in ontwikkelingslanden. Dat zegt Jacques Diouf, directeur-generaal van de Food and Agriculture Organisation (FOA) van de Verenigde Naties. In de meeste geïndustrialiseerde landen, die meestal een kouder klimaat hebben, zou de klimaatverandering daarentegen tot grotere oogsten leiden.

“Indien de gemiddelde temperatuur op aarde met één tot drie graden celcius zou stijgen, zullen de oogsten in noordelijker gebieden wellicht kunnen opgedreven worden,” vertelde FAO-topman Jacques Diouf tijdens een congres in de Indische stad Chennai. “Indien de temparaturen echter nog meer zouden stijgen, zouden ook daar de oogsten in omvang afnemen.”

In tropischer gebieden, zeker in regio’s met droogteseizoenen, zullen de oogsten volgens Dioub wellicht zelfs met een minimale temperatuurstijging gevoelig dalen. “Dat kan leiden tot grote voedseltekorten en hongersnood, terwijl diezelfde gebieden het nu al bijzonder moeilijk hebben om hun bevolking te voeden,” voerde de FAO-topman nog aan. “Op die manier zou een land zoals India ongeveer 18 procent van zijn graanoogst kunnen kwijtraken.”

“Genetisch gemanipuleerde planten zouden de impact van de klimaatverandering op de voedselproductie kunnen compenseren,” voerde Jacques Dioub nog aan. “Helaas hebben we op dit ogenblik nog geen gewassen beschikbaar die ontworpen zijn om te weerstaan aan zware droogtes en te overleven in extreme omstandigheden.”

Meer over natuur en milieu