managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ionenwind moet toekomstige computers koelen

Posted by managing21 on augustus 16th, 2007

Onderzoekers aan de Amerikaanse Purdue University werken aan minuscule windturbines die in staat moeten zijn om computers af te koelen en zo krachtiger computermogelijkheden te creëren. De onderzoekers hebben een prototype vervaardigd, waarbij met behulp van geladen deeltjes een brieswind wordt veroorzaakt om de computerchips af te koelen. Deze ionenwind moet volgens hen de hitte helpen controleren die door de steeds kleinere, maar ook sterkere, onderdeeltjes worden veroorzaakt.

“Naarmate de computers steeds sterker worden, moeten onderdelen zoals chips en transistors steeds dichter bij elkaar gestapeld worden,” aldus BBC News. “Onderzoeksleider Timothy Fisher stelt echter dat in computers en elektronica hitte gelijk staat aan kracht en dat het controleren van de hitte die door de steeds krachtiger laptops wordt gegenereerd, dan ook cruciaal is. “Daarvoor zijn de traditionele koelstystemen, die gebruik maken van ventilatoren, niet meer afdoende.”

Volgens de onderzoekers kan het gebruik van een ionenwind het koeleffect met 250 procent verhogen, al wordt er rekening gehouden met een verbeteringseffect van 40 procent tot 50 procent. De onderzoekers moeten nog wel hun prototype verkleinen. De huidige installatie is enkele millimeter groot, maar moet nog honderd keer verkleind worden. Indien de miniatuurversie eveneens positieve resultaten opleveren, zouden de eerste computers volgens de onderzoekers al binnen drie jaar met ionenwind kunnen gekoeld worden.

Bij het ontwikkelen van het prototype werkte de Perdue University samen met de chipfabrikant Intel.