managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Geneeskunde kan bruggenbouwers helpen

Posted by managing21 on augustus 16th, 2007

Na de dramatische instorting van een brug in het Amerikaanse Minneapolis, twee weken geleden, gaan vooral in de Verenigde Staten steeds meer stemmen op om dergelijke structuren nauwgezet te controleren. Het Amerikaans bedrijf MicroStrain stelt nu voor om daarbij gebruik te maken van draadloze apparatuur die ontwikkeld werd voor de medische sector en werkt op zonne-energie.

De MicroStrain-apparatuur werd oorspronkelijk ontworpen om de spanning op de ligamenten van een menselijk kniegewricht te meten, maar kan volgens ontwerper Steven Arms evengoed ingeschakeld worden om bruggen en andere grote constructies te bewaken. Het toestel is in staat om de druk en de vibraties op bruggen en seismische activiteiten in de omgeving op te meten.

Omdat de apparatuur werkt met zonne-energie, hoeven er ook geen batterijen vervangen te worden, want dat is niet altijd heel eenvoudig, aangezien de apparatuur soms op moeilijk te bereiken plekken moet worden geïnstalleerd. De sensoren worden al gebruikt op de brug over het Korintisch Kanaal in Griekenland en een brug op de Insterstate 95 in New Londen, in de Amerikaanse staat Connecticut.

De opgeslagen gegevens worden draadloos doorgezonden naar een centrale. “Dit is één van de mogelijke oplossingen om dergelijke infrastructuurwerken te controleren,” vertelde Emin Aktan, brugspecialist aan de Drexel University, aan de krant The Washington Post. “Door de draadloze toepassing kan zestig tot zeventig procent van het werk, de kosten en de moeite gespaard worden.”

MicroStrain werkt onder meer met General Motors, Ford en Caterpillar en heeft onlangs enkele contracten afgesloten met de Amerikaanse Navy voor de controle van vliegtuigen. “Het is voorbarig om te garanderen dat met een dergelijk systeem rampen zoals in Minneapolis zouden kunnen worden vermeden,” gaf Arms toe. “Maar het kan bij eventuele ongevallen in ieder geval wel helpen om fouten op te sporen bij gelijkaardige constructies.”

Meer over bouwen en wonen