managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Iraakse economie groeit trager dan verwacht

Posted by managing21 on augustus 17th, 2007

De Iraakse economie groeit veel trager dan verwacht. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die vertraging wordt volgens het rapport in hoofdzaak veroorzaakt door het mislukken van de verwachte uitbreiding van de Iraakse olieproductie. Het IMF voegt er aan toe dat er buitenlandse investeringen nodig zullen zijn om de olieproductie van Irak weer op peil te krijgen.

“De Iraakse economie groeit niet zo snel als we hadden verwacht,” stipt het Internationaal Monetair Fonds aan. “Oorzaak daarvan is de tegenvallende prestaties van de Iraakse oliesector.” Er moet volgens het IMF werk gemaakt worden van een nieuw wettelijk kader voor de oliesector, zodat buitenlandse investeerders aangemoedigd zouden kunnen worden om in Irak nieuwe projecten op te zetten.

Het IMF stelde wel dat er vooruitgang is geboekt op het vlak van structurele hervormingen, ondanks een moeilijke politieke situatie, capaciteitsproblemen en de groeiende onveiligheid. “Maar er moet nog veel vooruitgang geboekt worden,” aldus nog het IMF. Het IMF had wel lof voor de Centrale Bank van Irak, die de inflatie van de consumptieprijzen heeft kunnen terugbrengen tot 46 procent.

Eind vorig jaar bedroeg die inflatie nog 65 procent. De Centrale Bank van Irak heeft de Iraakse dinar inmiddels met 15 procent opgewaardeerd en de intrestvoet verdubbeld tot zijn huidig niveau van 20 procent.