managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland verbant BBC World Service

Posted by managing21 on augustus 17th, 2007

Het FM-radiostation Bolshoye Radio uit Moskou heeft zijn uitzendingen van BBC World Service in het Russisch afgebroken. Het radiostation meldde dit aan de Britse omroep, eraan toevoegend daar door de Russische overheid gedwongen te zijn, indien het zijn vergunning wou behouden. Bolshoye Radio was het laatste radiostation in Rusland dat nog Russische uitzendingen van de BBC World Service verzorgde.

De voorbije negen maanden hadden ook twee andere Russische radiostations de BBC-uitzendingen stopgezet. De BBC zegt beroep te zullen aantekenen bij de Russische Federal Service for the Supervision of Mass Media, Communication and Protection of Cultural Heritage. De BBC zegt te zullen vragen dat de beslissing herroepen zal worden en dat het originele concept van Bolshoye Radio zou gerespecteerd worden.

Volgens de Russische mediaregelgeving moeten alle uitgezonden programma’s door Bolshoye Radio zelf geproduceerd zijn. De BBC wijst er echter op dat in de samenwerkingsovereenkomst uit februari vorig jaar duidelijk staat dat Bolshoye Radio zelf slechts 60 procent van alle programma’s zelf moet maken. De radio was bovendien verplicht minstens 18 procent buitenlands materiaal uit te zenden.

In de samenwerkingsovereenkomst worden de BBC en Voice of Russia expleciet als leveranciers van content genoemd, zodat het station volgens het document verschillende visies over hedendaagse onderwerpen naar voor zou kunnen brengen. De BBC werpt verder op heel wat geïnvesteerd te hebben in de uitbouw van de programmering van Bolshoye Radio. De uitzendingen zaten nog in hun aanloopfase. De lancering zou dit najaar gebeuren.

De BBC heeft wereldwijd in meer dan 150 belangrijke steden dergelijke samenwerkingsverbanden lopen. De programma’s worden wel verder uitgezonden op bbcrussian.com en via middengolf- en kortegolfradio en satelliet.