managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Magsaysay-prijs voor Nepalese leraar

Posted by managing21 on augustus 17th, 2007

De Nepalese leraar Mahabir Pun (52) heeft de prestigieuze Ramon Magsaysay-award – die de Aziatiesche Nobelprijs wordt genoemd. gewonnen. Pun werd bekroond voor een project om het afgelegen Nepalese dorpje Nangi via een draadloos netwerk aan te sluiten op internet. Pun startte met het ‘Nepal Wireless Networking Project’ om zijn dorp, dat zelfs niet over een telefoonlijn beschikt, in contact te brengen met de buitenwereld.

Een reeks televisieschotels verbond de inwoners van Nangimet met de dichtstbijgelegen telefoonkabel in Pokhara. Inwoners en vrijwilligers zorgden voor elektriciteit door kleine waterkrachtgeneratoren te plaatsen in een nabijgelegen rivier. “Ik ben ervan overtuigd dat betere communicatiesystemen belangrijk zijn voor de algemene ontwikkeling van een gemeenschap en een land,” benadrukt Mahabir Pun.

De voormalige Filipijnse senator Jovito Salonga kreeg de Magsaysay-award in de categorie overheidsdiensten, omdat hij het opnam voor de slachtoffers van het regime van de gewezen Filipijnse dictator Ferdinand Marcos. De blinde Kim Sun Tae uit Zuid-Korea ontving de prijs voor publieke diensten. Hij richtte een ziekenhuis op dat arme Koreanen met oogproblemen helpt.

De Chinees Tang Xiyang won de prijs in de categorie voor vrede en internationale overeenstemming. Zijn project bestond uit groene kampen waarmee hij het aftakelend milieu in China aan de kaak stelde. De Indiase journalist Palagummi Sainath krijgt de journalistieke prijs uitgereikt voor zijn werk over de armen in India en de onrechtvaardigheden waaronder ze gebukt gaan.

De prijzen voor leiderschap gaan naar twee Chinezen. De blinde mensenrechtenactivist Chen Guangcheng verdween in 2006 voor vier jaar achter de tralies omdat hij vrouwen op het platteland hielp rechtszaken aan te vangen tegen de overheid, nadat duizenden vrouwen werden gedwongen tot sterilisatie en abortus. Chung To kreeg de beloning voor zijn strijd tegen het HIV-virus.

De Ramon Magsaysay-award wordt sinds 1957 jaarlijks uitgereikt en is genoemd naar de Filipijnse president Magsaysay die van 1953 tot 1957 president was.