managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 20th, 2007

Acht van de tien consumenten zeggen bereid te zijn om meer te betalen voor biologische producten, waarbij onder meer geen kunstmatige meststoffen worden gebruikt en dieren op de boerderij meer leefruimte krijgen. Uit een enquête van Ernst & Young onder Nederlandse consumenten blijkt dat de helft zelfs meer dan twintig procent meer wil betalen dan voor gewone producten. Vooral vrouwen zijn bereid de portemonnee wijd open te zetten. De ondervraagde consumenten denken bij biologisch aan gezond, terwijl nochtans niet is aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan reguliere producten. Tweederde van de geënqueteerden zegt tevreden te zijn over het huidige aanbod in hun supermarkt. Vooral de specialistische winkel geniet vertrouwen. Slagers, kaaswinkels en bakkers kunnen zich volgens Ernst & Young dan ook onderscheiden met het aanbieden van biologische voeding.

Het elektronicaconcern Philips pakt voor de lancering van zijn nieuwe flatscreen televisie uit met een bijzondere promotiecampagne. Het nieuwe Aurea-model wordt immers niet verkocht in elektronicawinkels, maar wel in exclusieve modezaken. Op die manier denkt het concern gericht een cliënteel te bereiken voor het exclusieve model. De Aurea zou immers in standaarduitvoering minstens 3.000 euro kosten. Voor de lancering van de Aurea, die volgens Philips door zijn uiterlijk vooral de vrouwelijke koper moet aanspreken, is een advertentiebudget beschikbaar van meer dan 50 miljoen euro. Daarvan gaat maar een fractie naar televisiereclame. De reclamefilm voor de Aurea kan slechts in twee winkels in Parijs worden bekeken. De film werd gemaakt door de Chinese topregisseur Wong Kar-wai en wordt vertoond in modezaak Lanvin en bij juwelier Lorenz Bäumer.

De kernramp van Tsjernobyl in april 1986 heeft in Zweden invloed gehad op de mentale ontwikkeling van op dat moment ongeboren kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Stockholm en New York. Volgens de onderzoekers is er een rechtstreeks verband te vinden tussen leerprestaties en de periode dat radioactieve fall-out van de ontplofte kernreactor in Zweden neerkwam. Vooral van de ongeboren kinderen die op dat ogenblik 8 tot 25 weken waren, blijken in het onderzoek vier procent minder in het hoger onderwijs terecht te zijn gekomen. Ze haalden gemiddeld 5 procent lagere cijfers op school. Zweden kreeg destijds door de heersende windrichting relatief veel radioactieve fall-out van de brandende kernreactor in Oekraïene te verduren. Zweedse nucleair experts ontdekten zelfs als eerste dat er een nucleair ongeluk moest zijn gebeurd in de toenmalige Sovjet-Unie.

Zakenlui zouden de technieken van het pokeren onder de knie moeten krijgen. Eigenlijk zou iedereen moeten leren pokeren. Dat is de mening van de Harvard-docent Charles Nesson. De Amerikaanse hoogleraar is er zelfs van overtuigd dat pokeren de oplossing zou kunnen zijn voor veel wereldproblemen, zoals jeugdcriminaliteit en diplomatieke crises. Nesson, docent rechten, heeft de Global Poker Strategic Thinking Society (GPSTS) opgericht om wereldwijd in het middelbaar en hoger onderwijs pokerlessen en workshops rond het kaartspel te geven. Volgens Nesson kan poker gebruikt worden om een aantal basis levenswaarden aan te leren, strategisch te leren denken, geopolitieke analyses te maken en kennis over risico- en geldbeheer aan te kweken. De Amerikaanse rechtskundige is van mening dat pokeren mensen leert om voor zichzelf te denken.

Een vrouw die als vrijgezel door het leven gaat, heeft een ander koopgedrag dan een seksegenote met een relaties. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het marketingbureau Carat USA. Een kwart van de vrouwen die op zoek zijn naar een relatie geeft maandelijks 50 procent meer geld uit aan cursussen, lezingen en boeken. Singles gaan bovendien 68 procent vaker naar bars en clubs en 40 procent minder vaak naar de kerk. Singles geven bovendien meer dan gemiddeld geld uit aan kleding (23 procent) en schoenen (17 procent). Verder zijn single vrouwen vaker ontevreden over hun baan. Verder blijken vrouwen met een stabiele relatie meer televisie te kijken, terwijl singles meer online zijn. Vrouwen die tussen twee relaties verkeren bezoeken twee tot drie maal zo vaak een sociale netwerksite als vrouwen die of al een relatie hebben of daar niet naar op zoek zijn.

Toyota, Nissan en vijf andere Japanse autoconstructeurs hebben een akkoord gesloten om een bedrag van 30 miljoen euro te betalen aan een groep van 520 astmapatiënten. Dat hebben de constructeurs bekend gemaakt. Het akkoord is het gevolg van een rechtszaak die in 1996 door een groep astmapatiënten ui Tokio werd aangespannen tegen de Japanse regering, de snelweguitbater van Tokio en de zeven constructeurs, omdat de door de beklaagden veroorzaakte luchtvervuiling hun ziekte erger zou maken. Een kwart van het bedrag wordt verdeeld onder de aanklagers. De rest zal worden geïnvesteerd is een gezondheidsplan voor astmapatiënten. Van de klagers zouden inmiddels al meer dan 100 mensen aan de gevolgen van hun ziekte zijn overleden. Sinds 2003 gelden in Tokio strenge normen op de uitstoot van dieselgassen.

IBM en Sun Microsystems, twee concurrenten uit de computerindustrie, gaan samenwerken om hun gemeenschappelijke rivaal Hewlett-Packard de wind uit de zeilen te nemen. IBM zal als eerste grote computerproducent eigen servers met het Sun-besturingssysteem Solaris aanbieden. Het besturingssysteem Solaris is een concurrent van zowel de Microsoft-programmatuur als Linux. Momenteel kent de software een beperkt succes, maar daar kan met een alliantie als deze verandering in komen. Sun behoort samen met Hewlett-Packard, IBM en Dell tot de vier grootste aanbieders van servers ter wereld. De basis van de overeenkomst werd vorig jaar al gelegd, toen de nieuwe Sun-topman voor de eerste keer rond de tafel ging zitten met het management van IBM. Zijn voorganger stelde zich erg vijandig op tegen het bedrijf dat zijn servers totnogtoe aanbood met naar keuze een eigen besturingssysteem.

De Amerikaanse pc-fabrikant Dell geeft toe na een interne audit fouten en onregelmatigheden in zijn boeken gevonden te hebben en gaat zijn resultaten over een periode van meer dan vier jaar herzien. In totaal gaat het om 50 tot 150 miljoen dollar aan winst. Dat is een eerder bescheiden bedrag voor een bedrijf dat over die periode ongeveer 12 miljard dollar winst in de boeken schreef. Toch neemt Dell de zaak zeer ernstig. Financieel directeur Donald Carty verklaarde dat er acties zullen worden ondernomen zodat een herhaling van de fraude niet meer kan plaatsvinden. Tegen een aantal medewerkers zal opgetreden worden. Al naargelang hun betrokkenheid kan het gaan om een reprimande, verhoogde supervisie of, in het ergste geval, ontslag. Ondertussen zet de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn onderzoek naar de boeken van Dell gewoon voort.

Stephen Lynch, een onbekende Amerikaan die fortuin maakte met Russisch vastgoed, heeft de veiling van Joekos Finance gewonnen met een karig bod van 305,8 miljoen dollar. Joekos Finance bevat de buitenlandse activiteiten van de oliemaatschappij Joekos en wordt door de voormalige managers op zo’n 2 miljard dollar geschat. Het grote verschil met het winnende bod is een duidelijke aanwijzing voor de totaal niet transparantie manier waarop de omstreden veiling verliep. De voormalige top van Joekos probeert de verkoop alsnog te laten annuleren door een Nederlandse rechter. De mededeling dat Lynch de veiling won, is verbazend. Een woordvoerder van Rosneft verklaarde eerder deze week de biedstrijd te hebben gewonnen. Dat bericht werd nadien ingetrokken. Waarnemers vermoeden dat Lynch een stroman is van Rosneft, maar de Amerikaans ontkent dat.

De Finse mobilofoonbouwer Nokia heeft een verzoek ingediend bij de Amerikaanse handelsautoriteit, de International Trade Commission, om de invoer in de Verenigde Staten te verbieden van telefoons die uitgerust zijn met bepaalde chipsets van Qualcomm. Nokia voert aan dat de chipsets van het Amerikaanse technologiebedrijf zijn patenten schenden. De strijd wordt met argusogen gevolgd door de sector en analisten, wegens de grote impact ervan op de toekomst van de mobilofoontechnologie. De twee concerns zijn al jaren verwikkeld in juridische disputen die in diverse landen worden uitgevochten voor rechtbanken en overheidsinstanties. In totaal heeft Qualcomm in verschillende landen elf klachten lopen tegen Nokia. Het Finse concern heeft op zijn beurt zes klachten lopen tegen Qualcomm. Ook Broadcom heeft een dossier ingediend tegen Qualcomm.

Meer Nieuws