managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Manager moet in de leer bij orkestleider

Posted by managing21 on augustus 20th, 2007

Managers kunnen veel leren van orkesten. Dat zegt Peter Brabeck-Letmathe, topman van het Zwitserse voedingconcern Nestlé. Volgens hem heeft een goede dirigent immers het talent om mensen te motiveren om boven zichzelf uit te stijgen en de klank van het orkest met één beweging of één blik te veranderen. Bovendien bepaalt de dirigent volgens de Nestlé-topman de klank van het orkest.

Peter Brabeck-Lehtmathe verwijst daarbij naar Claudio Abbabo, de dirigent van het Lucerne Festival Orchestra, dat door Nestlé wordt gesponsord. “Abbado is een kunstenaar, maar hij is ook een groot leider,” aldus Brabeck-Lehtmathe tegenover het magazine Bloomberg. “Leiders – zij het de kunstwereld, de politiek of het zakenleven – hebben één ding gemeen. Ze moeten namelijk gevoelig zijn voor andere mensen.

Nestlé begon in 1988 zijn samenwerking met het Lucerne Festival Orchestra, toen het voedingbedrijf één concert sponsorde. Toen Brabeck in 1997 aan de leiding kwam van het voedingbedrijf, knoopte hij al vlug onderhandelingen aan met Michael Haefliger, de artistiek directeur van het Lucerne Festival, over mogelijke vormen van samenwerking. “Op die manier konden we ons aan iets uitzonderlijk verbinden,” voert hij aan.

Brabeck nam internationale Nestlé-managers mee naar de orkestrepetities, waarbij de muzikanten ook zonder dirigent speelden. “Het duurde niet lang vooraleer alles uit de hand begon te lopen,” aldus Brabeck. “De kwaliteit van een optreden hangt af van de figuur van de dirigent. “Om dat toch te laten lukken, moesten de muzikanten zelf de verantwoordelijkheid opnemen.”

Op die manier heeft het volgens Brabeck ook geen zin om een taakomschrijving van medewerkers volledig uit te schrijven. “Mensen moeten uit zichzelf kunnen bepalen hoe zij de meeste waarde kunnen creëren voor hun bedrijf,” stipt de Nestlé-topman aan.