managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Inwoners Hamburg zijn rijkste Duitsers

Posted by managing21 on augustus 20th, 2007

Inwoners van Hamburg hebben het hoogste inkomen van heel Duitsland. In de havenstad ligt ook de tewerkstellingsgraad het hoogste van heel Duitsland. Dat blijkt uit een rapoort van de Bertelsmann Stiftung. Daarentegen leven de Zuid-Duitsers het veiligste. Met de hoofdstad Berlijn is het daarentegen slecht gesteld. In elk van de drie categorieën haalt ze bijzonder lage scores.

“Het is de vierde keer op rij dat Hamburg uit het onderzoek van de Bertalsmann Stiftung als rijkste en meest werkzekere regio naar voor komt,” aldus de krant Die Welt. “De Hamburgse regio laat de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg inmiddels ver achter zich. Maar in die deelstaten worden de bewoners het minst bedreigd door criminaliteit of armoede. Op het gebied van criminaliteit heeft Beieren het hoogste oplossingspercentage en slechts 38,7 promille van de bevolking ontvangt sociale hulp.”

Op het vlak van criminaliteit en armoede scoort Hamburg duidelijk beter dan de stadsstaten Bremen en Berlijn. Maar in het algemeen scoren de deelstaten uit Zuid- en Zuid-Oost Duitsland op het gebied van criminaliteit beter dan de gebieden van Noord-Duitsland. Op het gebied van zekerheid staat Thüringen op een vierde plaats, na Beieren, Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz.

Met een gemiddeld jaarinkomen van 23.330 euro heeft Berlijn het laagste bruto binnenlands product van heel Duitsland. Er was de voorbije twee jaar ook slechts een economische groei van 0,3 procent. In Hamburg werden een bruto binnenlands product van 47.800 euro en een economische groei van 1,8 procent opgetekend. Het Saarland scoorde met een groei van 2,5 procent echter nog beter.