managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 21st, 2007

De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic Airways wordt misschien verkocht aan investeerders. Dat heeft woordvoerder Paul Charles bevestigd nadat in de Britse media was gemeld dat bepaalde elementen van de Virgin Group, de moedermaatschappij van Virgin Atlantic, verkocht zouden worden. “De kans bestaat dat Virgin Atlantic verkocht wordt,” aldus Charles. Er zou volgens de woordvoerder evenwel nog geen tijdschema zijn voor een eventuele verkoop. Op dit moment is Virgin Atlantic Airways voor 51 procent in handen van de Virgin Group van miljardair Richard Branson en voor 49 procent in handen van Singapore Airlines. Branson zou mogelijk de aandelen van Singapore Airlines nog voor de verkoop terugkopen. De waarde van Virgin Atlantic Airways wordt geraamd op 2,98 miljard dollar en heeft op dit ogenblik een vloot van 37 vliegtuigen.

De schuldeisers van SAirGroup, de holding boven Swissair, krijgen ruim zes jaar na het faillissement van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij uitzicht op betaling van de schadevergoedingen die ze eisten. De vereffenaar heeft gemeld dat de eerste betalingen in de herfst gedaan zullen worden. Het gaat daarbij om een bedrag van 520 miljoen Zwitserse frank. De vroegere werknemers van Swissair zullen al hun vorderingen ontvangen. Eind juni erkende de vereffenaar voor ruim 9,8 miljard Zwitserse frank aan schadevergoedingen. Twaalf klachten in de derde rangorde zijn nog in behandeling bij een rechtbank in Zürich. Ze vertegenwoordigen een bedrag van 5,2 miljard Zwitserse frank, waarvan 3,9 miljard Zwitserse frank gevorderd wordt voor de activiteiten van Sabena. In totaal eisten de gedupeerden van de Swissair-groep meer dan 48,9 miljard Zwitserse frank schadevergoeding.

De Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq onderzoekt de mogelijkheid om zijn aandeel van 31 procent in de Londense beurs (London Stock Exchange) van de hand te doen. Dat heeft de Nasdaq bekendgemaakt. De Amerikaanse groep, die in 2006 en 2007 tevergeefs probeerde om de LSE over te nemen, gooit nu de handdoek in de ring. De Londense beurs lanceerde sindsdien een overnamebod op zijn Italiaanse concurrent, de beurs van Milaan (Borsa Italiana). Als die operatie lukt, zou het aandeel van de Nasdaq in de nieuwe groep iets meer dan 20 procent bedragen. De Nasdaq deed onlangs ook een openbaar bod van 2,7 miljard euro op de Scandinavische beurs OMX. Dat werd inmiddels echter overtroffen door het beursbedrijf Borse Dubai, eigenaar van de twee beurzen in het emiraat, dat 2,94 miljard euro voor OMX over heeft.

Telecombedrijf Orange wordt definitief Duits. De Europese Commissie heeft de overname goedgekeurd van Orange Nederland door T-Mobile, onderdeel van Deutsche Telekom. Volgens de Europese Commissie vormt de transactie geen significante belemmering voor de effectieve mededinging binnen de Europese Economische Ruimte. Orange is nu nog eigendom van France Télécom. Met de overname zou ongeveer 1,3 miljard euro gemoeid zijn. Na de overname wordt T-Mobile wat het aantal abonnees betreft de op één na grootste exploitant in Nederland en de op twee na grootste qua inkomsten. KPN blijft marktleider. T-Mobile wordt ongeveer groot als Vodafone. De deal vormt een onderdeel van een overeenkomst tussen France Télécom en Deutsche Telekom, waarbij de Fransen Orange ruilen voor het Spaanse internetbedrijf Ya.com, dat eigendom was van de Duitsers.

De Britse bank Barclays zou de Singaporese staatsinvesteringsmaatschappij Temasek een zetel in het bestuur aangeboden hebben in ruil voor steun bij de overname van ABN Amro. Om het overnamebod te financieren ging de Britse bank volgens de Britse krant The Observer onlangs in zee met Temasek en de China Development Bank. De twee kochten voor 13,4 miljard euro belangen in Barclays. Temasek wordt geleid door Ho Ching, de vrouw van de Singaporese premier Lee Hsien Loong. Daar wordt in Singapore trouwens heel wat kritiek op geleverd. Temasek vroeg niet om een zetel, maar kreeg deze aangeboden van Barclays-topman John Varley. Ook een lid van de Chinese communistische partij krijgt een plek in het bestuur. Barclays is met een groep banken, waaronder Fortis, verwikkeld in een overnamestrijd om de grootste Nederlandse bank.

Maleisië heeft de dvd-speurhonden Lucky en Flo feestelijk uitgeleide gedaan. De twee zwarte labradors ontvingen uit handen van de Maleisische regering dan ook beide een onderscheiding. De honden, die afgericht zijn om de chemicaliën van optische schijven te kunnen herkennen, waren door de Amerikaanse Motion Picture Association (MPA) voor een half jaar uitgeleend om illegale kopieën van film-dvd’s op te sporen. Lucky en Flo waren zo succesvol dat Maleisische filmpiraten naar verluidt een beloning op hun koppen hadden gezet. De honden werden daarom streng bewaakt. Met hun scherpe reukzin hebben de honden in totaal 1,6 miljoen illegale dvd’s en andere optische schijven, drie dvd-kopieermachines en 97 cd-branders ter waarde van 4,6 miljoen euro aan het licht gebracht. Tijdens de opsporingsacties werden 26 personen gearresteerd.

Eén van de tien kliks op Google Adwords, is volgens het Amerikaanse zoekmachinebedrijf frauduleus. Daarmee spreekt Google de stelling tegen van een aantal analisten, die opwierpen dat 30 procent van de kliks frauduleus was. Slechts 0,02 procent van de klachten die adverteerders indienen over klikfraude, blijken volgens Google gegrond te zijn. De zoekmachine voert aan dat klikfraude meestal afkomstig is van concurrenten van de adverteerders. Ze willen de adverteerder daarmee op kosten jagen of het aantal keren dat een advertentie wordt weergegeven, zo snel mogelijk uitputten. Maar Google merkt op dat niet alle ongeldige kliks van frauduleuze aard zijn. Het kan volgens het zoekmachinebedrijf ook gaan om onbedoelde dubbelkliks. Wanneer een gebruiker een advertentie twee keer aanklikt, wordt volgens Google bij de adverteerder slechts één klik in rekening gebracht.

Een nieuwe manager heeft ongeveer negentig dagen de tijd om te bewijzen wat hij waard is. Dat schrijft Michael Watkins, docent aan de Harvard Business School, in zijn boek ‘A fast start on your new job’. Volgens Watkins moet de nieuweling tijdens die periode verschillende valkuilen proberen te omzeilen. Hij voert aan dat leidinggevenden tijdens de eerste paar maanden in hun nieuwe functie het meest kwetsbaar zijn. Ze volgens Watkins te weinig kennis van de uitdagingen die ze ontmoeten en de middelen om die problemen aan te pakken. Bovendien werpt de Harvard-docent op dat nieuwe leidinggevenden nog geen netwerk opgebouwd waarmee ze behaalde successen kunnen bestendigen. Watkins voegt er aan toe dat de nieuwe manager deze problemen grotendeels zelf meester moet worden. Op veel begeleiding hoeft hij als leidinggevende immers meestal niet te rekenen.

Amerikaanse managers verwachten dat de werkomstandigheden over tien jaar beter zijn. Dat blijkt uit een enquête van het magazine Business Week. De onderzoekers stelden ook vast dat de Amerikaanse leidinggevenden ook geen gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Niet minder dan 90 procent is van mening over tien jaar tot de 10 procent best presterende werknemers van het bedrijf te zullen behoren. Meer dan 70 procent zegt op dat ogenblik te zullen werken om te leven en niet te leven om te werken. Verder stelt 30 procent te verwachten dat ze over tien jaar zullen communiceren en samenwerken met directe collega’s uit India. Op dit ogenblik is dit 8 procent. De helft van de Amerikaanse managers vrezen echter wel voor evoluties in China. Ook de financiële wereld van Wall Street blijkt hen weinig vertrouwen in te boezemen.

Overspannenheid is meestal niet het gevolg van een veeleisende baan of zware druk. Dat zegt de Nederlandse psycholoog Jeffrey Wijnberg. Volgens stort een mens vooral in door een totaal gebrek aan genegenheid. Eén van de belangrijkste oorzaken van overspannenheid is volgens Wijnberg een langdurige en subtiele krenking. Hij voert aan dat vooral een aanhoudende emotionele toestand van zorg en angst het lichaam uitput. De overspannen patiënt is zich volgens Wijnberg vaak niet eens bewust is dat hij stelselmatig door anderen verbaal getreiterd wordt. “Maar het onderbewuste registreert elke krenking, tot één druppel de emmer doet overlopen,” aldus Wijnberg. Een andere belangrijke oorzaak van overspannenheid is volgens hem een sluimerende verlatingsangst, die betrekking kan hebben op de eigen partner of op een gevoelde dreiging van verlies van werk en inkomsten.

Meer Nieuws