managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland voert vliegtuigproductie op

Posted by managing21 on augustus 21st, 2007

Rusland wordt op termijn opnieuw een marktleider in de vliegtuigbouw. Dat heeft de Russische president Vladimir Putin gezegd ter gelegenheid van de opening van de Moscow Air Show. De Russische vliegtuigsector wil de volgende achttien jaar 4.500 vliegtuigen bouwen, zowel voor de burgerluchtvaart als voor militair gebruik. Russische vliegtuigen vertegenwoordigden ooit een kwart van de wereldwijde vloot.

Om zijn doel te bereiken, heeft de Russische president OAO Unified Aircraft opgericht. Daarin werden de Russische ontwerpers en producenten van vliegtuigen in verzameld. Op termijn moet OAO Unified Aircraft zorgen voor een productieniveau dat vergelijkbaar is met de periode van de Koude Oorlog en dat de concurrentie kan aangaan met de westerse vliegtuigconstructeurs Airbus en Boeing.

Rusland bouwde vorig jaar 26 vliegtuigen voor de burgerluchtvaart. Airbus leverde dit jaar al 269 vliegtuigen af, 16 meer dan Boeing. Het voorbije decennium hebben ook Russische luchtvaartmaatschappijen massaal westerse toestellen ingevoerd. Tegen 2025 wil Rusland echter aan een productie van 300 passagiersvliegtuigen, 100 transporttoestellen en 100 gevechtsvliegtuigen komen.

Het waren militaire toestellen van Sukhoi en MiG die de Russische vliegtuigindustrie na de instorting van de Sovjet-Unie hielpen overleven.