managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 11th, 2006

Sportartikelenfabrikant Adidas zet zijn samenwerking met de Franse voetballer Zinédine Zidane verder. Beide partijen werken al sinds 1996 samen en dat contract loopt nog tot 2017. Adidas zegt geen reden te zien om die samenwerking stop te zetten, zelfs al heeft Zidane inmiddels afscheid genomen als voetballer en verdween hij met een rode kaart, voor een kopstoot tijdens de verloren WK-finale aan zijn Italiaanse tegenstander Marco Materazzi. Adidas lanceert op 15 juli trouwens de website mercizidane.fr. Daar kan iedereen een dankbetuiging posten voor de afscheidenemende voetballer. Op de website kunnen zowel geschreven boodschappen als video’s worden geplaatst. De twee beste video’s krijgen een prijs. 

Koopavonden leveren steeds minder extra omzet op. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van de Hanzehogeschool Groningen. Ze stellen dat winkels ook steeds meer op zondag open zijn en dat de koopmomenten daardoor meer verspreid zijn. Bovendien menen ze dat het winkelen niet meer zo strikt verbonden is met een daadwerkelijke koopimpuls. De klant grijpt volgens hen niet langer automatisch naar de geldbuidel, maar wil zich op dergelijke koopavonden vooral amuseren. Toch bleken zowel winkeliers als klanten positief te blijven staan tegenover koopavonden.

Ondanks de populariteit van online media, blijven gedrukte kranten en tijdschriften bij Europese managers wel degelijk populair. Dat blijkt uit de European Media & Marketing Survey over het mediagebruik van de drie procent best betaalde managers van Europa. Zo zag de Financial Times in deze doelgroep zijn verkoop dit jaar met 48.000 exemplaren toenemen en wordt nu gelezen door 34,3 procent van de allerrijkste Europeanen. The Economist zag zijn marktaandeel met 1,3 procent stijgen tot 22 procent, terwijl Time aan een marktaandeel van 27,7 procent kwam. National Geographic wordt gelezen door 22,8 procent van de best betaalde Europese Managers. De meest bekeken televisiezenders zijn: Eurosport, MTV, Arte, CNN International, Discovery Channel, Euronews, Sky News, National Geographic, BBC World en CNBC.

De Italiaanse beurs wil onderzoeken of er een pan-Europese beurs kan opgericht worden. Dat stelt de Italiaanse zakenkrant Il Sole. Borsa Italiana en Deutsche Börse zouden volgens de krant overwegen om een bod te doen op Euronext. Die zou niet afkerig staan tegenover een dergelijke samenwerking, op voorwaarde dat alle betrokken partijen zich daarin kunnen vinden. De raad van bestuur van Borsa Italiana zou aan algemeen directeur Massimo Capuano al de opdracht hebben gegeven om met de geïnteresseerde partijen verkennende gesprekken te voeren. Vorige maand aanvaardde Euronext ook al een overnamebod van 8,1 miljard euro van de Amerikaanse New York Stock Exchange (NYSE).

De Ieren hebben gemiddeld een vermogen van bijna 150.000 euro. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Bank of Ireland. Het rapport stelt daarbij dat de Ieren na de Japanners de tweede rijkste nationaliteit vormen van de wereld. De Ierse rijkdom is tijdens het jongste decennium met 350 procent gestegen. De Ieren hebben op het gebied van financiële slaagkracht onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde staten en Canada achter zich gelaten. Het land telt ongeveer 30.000 miljonairs, waarbij geen rekening is gehouden met het bezit van onroerend goed. Lange tijd was Ierland één van de armste landen van Europa. De rijkdom is volgens de Bank of Ireland gecreëerd door investeringen in onroerend goed en de durf om geld te lenen voor verdere investeringen.

De fusie tussen het Franse telecombedrijf Alcatel en zijn Amerikaanse concurrent Lucent betekent een verlies van 9.000 banen. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Alcatel en Lucent stellen dat de fusie eind dit jaar afgerond zal moeten zijn. Bij het doornemen van de activiteiten van beide concerns bleek naar eigen zeggen dat er mogelijkheden zijn om grote kostenbesparingen door te voeren. Eén daarvan is een afbouw van het aantal banen. Alcatel betaalt ongeveer 27,5 miljard euro voor zijn Amerikaanse concurrent. De fusiegroep wordt de tweede grootste telecomproducent van de wereld. Het Amerikaanse Cisco blijft echter veruit marktleider.

De vergaderingen van de Europese ministerraden zijn voortaan gedeeltelijk openbaar te volgen. Het gaat voorlopig enkel om debatten rond onderwerpen die de ministers zelf geschikt vinden voor uitzending. De Britse liberaal Chris Davies, één van de voorvechters van een grotere openheid van de Europese Unie, stelde daarbij dat men geen mooie televisie moest verwachten, maar dat het principe van meer democratie centraal staat. Eerder al werden debatten al eens occasioneel publiek gemaakt. De debatten zijn te volgen op www.consilium.europa.eu/videostreaming. De vergaderingen zijn voorlopig te volgen in vijf talen, maar na de zomervakantie zouden ze in de 21 verschillende talen van de Europese Unie ter beschikking worden gesteld.

Toshiba Tec Europe en de International Air Transport Association (IATA) gaan samenwerken rond de ontwikkeling van Radio Frequency Identification (RFID) in de luchtvaartsector. De IATA wil uitzoeken hoe de RFID-technologie in de luchtvaart kan aangewend kan worden en wat de kosten en baten van de toepassing zijn voor de sector. Er wordt een proefproject opgestart met diverse grote luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. In eerste instantie wordt gedacht aan het beperken van de stapel zoekgeraakte bagage en het verminderen van het aantal klachten van klanten. Maar er wordt gesteld dat RFID ook kan leiden tot een verlaging van de kosten aan personeel en onderhoud. Met RFID zou het zoeken naar koffers immers minder mankracht vergen.

Apple is met zijn iPod net zoals vorig jaar het meest innovatieve bedrijf. Dat blijkt uit een enquête van The Boston Consulting Group bij topmanagers van de grootste bedrijven van de wereld. Daarbij wordt gesteld dat de iPod een sterk design is en voor een ongeëvenaarde gebruikerservaring zorgt, terwijl Apple volgens de managers innovaieve softwareplatforms creëert. Op de tweede plaats staat Google. De ondervraagden stellen dat het bedrijf zijn ontwikkelaars de vrijheid geeft om te experimenteren met nieuwe diensten en zich op eenvoud en de klant focust. Google stond vorig jaar nog op een achtste plaats. De top vijf wordt rondgemaakt door 3M, Toyota en Microsoft. Daarna volgen General Electric, Procter & Gamble, Nokia, Starbucks en IBM.

In Nederland wordt na de zomervakantie gestart met de Happy Shrimp Farm. Die moet op de Maasvlakte in Rotterdam tropische garnalen kweken. Het complex en het water worden verwarmd door de overtollige energie van de nabijgelegen elektriciteitscentrale. De Happy Shrimp Farm wordt de eerste gamba-kwekerij in Noord-Europa. De dieren kwamen hier vroeger alleen in bevroren vorm op de markt. De initiatiefnemers stellen met hun project ook een bijdrage te kunnen leveren tot een milieuvriendelijker visserij. De garnalenkweek in regio’s zoals Thailand heeft immers nefaste gevolgen voor het milieu, omdat er mangrovebossen worden gekapt om de kwekerijen uit te bouwen en het afval in zee wordt gedumpt. Bovendien krijgen de dieren antiobiotica toegediend tegen allerlei ziektes. De Happy Shrimp Farm voert de gamba-larven nu nog in, maar hoopt op de Maasvlakte zelf voor de voortplanting te kunnen zorgen. Het bedrijf wil op termijn 30 ton per jaar opleveren.