managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ryanair niet sneller dan Eurostar

Posted by managing21 on augustus 22nd, 2007

De lagekostenmaatschappij Ryanair mag niet beweren dat zijn vluchten van Londen naar Brussel sneller en goedkoper zijn dan eenzelfde verplaatsing met de Eurostar. Dat heeft de Britse Advertising Standards Authority (ASA) gezegd. Volgens de ASA is die bewering misleidend, want Ryanair zou daarbij geen rekening gehouden met de verplaatsing van de stadscentra naar de luchthavens.

Ryanair beweerde dat zijn vluchten tussen Londen en Brussel 70 minuten duren, terwijl men daar met de Eurostar 131 minuten zou over doen. “Maar volgens de ASA moet door de verplaatsingen naar de stadscentra van Londen en Brussel één uur en drie kwartier aan de vliegtijd van Ryanair toegevoegd worden,” aldus BBC News. “De kosten van deze verplaatsingen zorgen er ook voor dat Ryanair ook niet goedkoper is dan de Eurostar.”

Ryanair voert echter aan dat de tijd en de kosten die gemaakt moeten worden om een luchthaven of een spoorstation te bereiken, irrelevant zijn en toegepast kunnen worden op beide vormen van vervoer. “Geen enkele uitspraak van de ASA kan het succes van Ryanair verbergen,” aldus de luchtvaartmaatschappij, eraan toevoegend dat alleen de heel rijke en heel trage reizigers hun tijd verspillen op de Eurostar.

Ryanair mag van de ASA in de toekomst ook niet meer beweren punctueler te reizen dan Eurostar. De luchthaven van Stansted, de Londense uitvalsbasis van Ryanair, ligt op ongeveer 38 kilometer van het centrum van de Londense hoofdstad. In Brussel bedraagt de afstand tussen het stadscentrum en de luchthaven van Charleroi, waar Ryanair zijn Belgische activiteiten heeft geconcentreerd, bedraagt ongeveer 43 kilometer.