managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

India is tweede gsm-land van de wereld

Posted by managing21 on augustus 23rd, 2007

India is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar de tweede grootste gsm-markt van de wereld geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Finse gsm-producent Nokia. Tijdens het voorbije anderhalf jaar werden vanuit de Nokia-fabriek in het Indische Chennai 60 miljoen gsm-toestellen verdeeld. Nokia-topman Olli-Pekka Kallasvuo meent dat deze Indische groeitrend zich ook de volgende jaren verder zal doorzetten.

Eerder had Kallasvuo vooropgesteld dat India tegen 2010 de tweede grootste gsm-afnemer van de wereld zou worden, maar had toen al gezegd dat dit ook sneller zou kunnen gaan. Marktleider blijft China, maar India heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar de Verenigde Staten van de tweede plaats weggeduwd. Kallasvuo verwacht dat op de Indische markt in de toekomst ook de vraag naar duurdere toestellen zal groeien.

Nokia verkocht tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd 100,8 miljoen gsm-toestellen. Daarmee heeft het Finse bedrijf volgens het onderzoeksbureau een marktaandeel van 36,9 procent. Nokia Siemens Networks, een joint-venture tussen Nokia en Siemens, zal tijdens de volgende drie jaar 100 miljoen dollar investeren op de Indische markt. Nokia heeft in India 9.000 werknemers. In 2004 waren telde de Finse groep amper 450 Indische werknemers.

Vanuit India exporteert Nokia producten naar 58 landen in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Oost Azië.