managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ferrari hoopt op uitstoot-uitzondering

Posted by managing21 on augustus 23rd, 2007

Kleine autoconstructeurs zouden van de Europese Unie een soepeler regime moeten krijgen voor de uitstoot van broeikasgassen. Dat zegt Jean Todt, topman van de Italiaanse autoconstructeur Ferrari. Daarmee verwijst hij naar de zware financiële inspanningen die het onderzoek naar zuiniger motoren vergen. Maar hij voegt er aan toe dat Ferrari de richtlijnen van de Europese Unie zal volgen.

De Europese Unie wil dat autoconstructeurs tegen 2012 de uitstoot van koolstofdioxide afbouwen tot 130 gram per kilometer. “Ferrari mag er uiteraard niet vanuit gaan dat de Europese Unie voor die maximumwaarden met individuele merken rekening zal houden,” aldus Jean Todt tegenover Manager Magazin. “Maar een speciale regeling zou voor vele kleinere constructeurs een oplossing kunnen vormen.”

Jean Todt zegt in dat verband nauw samen te werken met de Europese Commissie om uit te zoeken in welke richting een oplossing kan gevonden worden. Hij hoopt dat de Europese Unie uiteindelijk bereid zal zijn om in dat verband een aantal toegevingen te doen. “Maar Ferrari zal de milieuregelgeving van de Europes Unie respecteren,” voerde hij aan. “Maar Ferrari kan op het vlak van milieu-ontwikkelingen geen leidende positie innemen.”

Jean Todt is sinds veertien jaar teamchef van het Formule 1-team van Ferrari. Eind vorig jaar werd hij ook voorzitter van de raad van bestuur van de Fiat-dochter. Tegenover Manager Magazin vertelde hij dat hij ook gepoogd heeft om gewezen wereldkampioen Michael Schumacher aan te werven als kaderlid. “Hij heeft echter wellicht geen zin om veertien uur per dag achter een bureau te zitten,” merkte Todt echter op.