managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vliegtuig even duur als twintig jaar geleden

Posted by managing21 on augustus 24th, 2007

De prijs voor het boeken van een vakantie is de voorbije twintig jaar nauwelijks gestegen, terwijl het leven tijdens diezelfde periode 56 procent duurder is geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse touroperator OAD Reizen. De onderzoekers stellen dat de ontwikkeling van het algemene prijspeil nagenoeg volledig aan de reiswereld is voorbij gegaan.

Zo berekende OAD Reizen dat een tweeweekse vliegvakantie tijdens het hoogseizoen naar de Canarische eilanden op dit ogenblik 645 euro kost. Dat is een stijging van nog geen 8 procent op twintig jaar tijd. Indien de algemene prijsevoluties gevolgd zouden zijn, zou daarvoor nu een bedrag van 935 euro moeten betaald worden. Hetzelfde patroon doet zich ook voor bij intercontinentale vliegvakanties naar verre bestemmingen.

Volgens OAD zijn er verschillende oorzaken voor dit fenomeen. Allereerst is er de veel grotere vliegcapaciteit en is er ook vaker sprake van overcapaciteit. Het aantal last-minutes en aanbiedingen is in de loop van de jaren verveelvoudigd. Het aantal aanbieders in de markt is daarbij ook nog eens sterk toegenomen en dat wakkert de prijsconcurrentie enorm aan. Ook zijn low cost airlines en internetaanbieders door efficiencyvoordelen in staat om steeds lagere prijzen te hanteren.

“Toch is het gemiddelde budget voor een vliegtuigreis volgens het onderzoek de voorbije twintig jaar met 41 procent gestegen tot ongeveer 850 euro,” aldus het magazine Tourpress.
“De vakantieganger wil steeds verder reizen. Bovendien zijn de luchthavenbelastingen in de loop der jaren fors gestegen en hebben we te maken gekregen met fenomenen zoals brandstof- en veiligheidstoeslagen. Dáárdoor stijgen de gemiddelde reissommen.”

Het rendement van veel reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen is volgens OAD Reizen daardoor gemarginaliseerd en om toch nog wat te verdienen, wordt er dan fors in de kosten gesneden. Daardoor laat de kwaliteit van aanbod volgens het rapport steeds vaker te wensen over.