managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Oudere werknemers niet minder productief

Posted by managing21 on augustus 24th, 2007

Dikwijls wordt gesteld dat de arbeidsproductiviteit daalt met het ouder worden. Maar uit een Duits onderzoek blijkt dat dit voordeel niet door de feiten wordt gestaafd. Volgens economen zijn oudere werknemers immers best in staat om hun productiviteit op peil te houden. Daarnaast blijkt volgens de onderzoekers ook dat arbeidsploegen met een heterogene samenstelling helemaal niet tot de beste resultaten hoeft te leiden.

De onderzoekers Axel Börsch-Supan, Ismail Düzgün en Matthias Weiss volgden twee jaar lang de productie van een lopende band in een Duitse autofabriek. Daarbij werd de samenstelling van de ploegen vergeleken met de kwaliteitscontroles van de afgewerkte wagens. Uit die resultaten bleek dat oudere werknemers niet meer fouten maken. Nochtans wordt altijd gesteld dat ouderen het tempo van de lopende band moeilijker zouden kunnen volhouden.

Bovendien bleken ploegen met een gemixte leeftijd helemaal niet beter te werken. Homogene teams leverden zelfs betere resultaten op. “Dat zou te maken hebben met de communicatie binnen de assemblageteams, wat binnen homogene groep vlotter loopt,” aldus het magazine Vrij Nederland. “Bovendien zet de aanwezigheid van jongere werknemers de ouderen onder druk waardoor ze meer fouten maken en de vooroordelen een self-fulfilling prophesy worden.”

Vrij Nederland maakt wel enkele bedenkingen bij het onderzoek. Niemand van de gevolgde arbeiders bleek ouder te zijn dan 49 jaar. Bovendien ging het om specifiek productiewerk, wat volgens het magazine de vraag oproept hoe ver de conclusies mogen worden uitgebreid naar andere sectoren en andere soorten arbeid.