managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland werkt aan nieuwe oliegigant

Posted by managing21 on augustus 24th, 2007

De Russische regering wil de oliesector nog verder onder staatscontrole plaatsen en overweegt een nieuw olieconcern te creëren. De nieuwe gigant zou naast de twee huidige Russische staatsenergiebedrijven, Gazprom en Rosneft, moeten functioneren. Het nieuwe bedrijf zou volgens het energieonderzoeksbureau Energy Intelligence meer dan 3,5 miljoen vaten per dag produceren.

De nieuwe holding zou nog voor het vertrek van de Russische president Poetin, na de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar, gecreëerd worden rond het bedrijf Rosneftegas. Dat concern bezit nu 75 procent van Rosneft en ruim 10 procent van Gazprom. Daarnaast moeten in de nieuwe groep ook het staatsolieconcern Zarubezjneft en het privébedrijf Soergoetneftegas worden opgenomen.

Soergoetneftegas is één van de meeste loyale privépartners van de Russische overheid. De nieuwe eenheid zou 35 procent van de totale Russische olieproductie voor zijn rekening nemen. “Daardoor wordt het nieuwe bedrijf groter dan Royal Dutch Shell en British Petroleum,” aldus het persbureau Reuters. “Het is echter niet duidelijk wat er met Rosneft zal gebeuren indien de Russische overheid zijn aandeel helemaal zou overhevelen naar de nieuwe groep.”