managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Toyota en Sony werken aan robotauto

Posted by managing21 on augustus 27th, 2007

De Japanse technologiebedrijven Toyota en Sony starten een samenwerking om een innovatief en intelligent voertuig te ontwerpen. Zeven onderzoekers van Sony zijn op dit ogenblik gedetacheerd bij de robotafdeling van Toyota om de technologie van de twee partijen op elkaar af te stemmen. Financiële details over de overeenkomst werden niet bekend gemaakt.

Toyota heeft al bij diverse gelegenheden zijn eenzitter I-Swing getoond en heeft ook al humanoïden ontwikkeld die kunnen wandelen en trompet spelen. Voor zijn showroom in het hoodkwartier TPR-Robina heeft de autocontructeur ook een vrouwelijk-ogende robot aan het werk gezet. De robot kan obstakels ontwijken, haar naam schrijven, eenvoudige conversaties voeren en een selectie van informatie bezorgen.

De technologie voor de Sony-robotten Aibo en Qrio wordt niet in de samenwerking opgenomen. Sony besliste vorig jaar om zijn Aibo-afdeling af te bouwen. Dat gebeurde in het kader van een groot herstructureringsprogramma voor zijn verlieslatende elektronica-tak. In totaal had het Japanse concern sinds 1999 ongeveer 150.000 Aribo-exemplaren op de markt gebracht.