managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

BHP Billiton mikt op Indische markt

Posted by managing21 on augustus 27th, 2007

BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf van de wereld, ziet zijn omzet in India sterker stijgen dan in China. Dat heeft de nieuwe Billiton-topman Marius Kloppers bekend gemaakt. Tijdens de eerste zes maand zag het bedrijf zijn Chinese omzet met 47 procent stijgen tot een bedrag van 5,29 miljard dollar. De verkoop op de Indische markt kwam echter aan 1,14 miljard dollar. Dat is een stijging met 56 procent.

“Marius Kloppers zegt dat India steeds meer steenkool en nikkel nodig heeft om zijn productiecapaciteit op te drijven,” aldus het magazine Bloomberg. De Indische regering heeft plannen om tegen 2012 een bedrag van 450 miljard dollar te investeren in nieuwe wegen, havens en energiecentrales. India wil zijn economische groei ook opdrijven tot 10 procent per jaar. De voorbije jaren bedroeg die groei gemiddeld 8,6 procent.

BHP Billiton maakte bekend in India te willen investeren in bauxiet- en ijzerertsontginning. Het bedrijf heeft er een aantal projecten lopen ter waarde van 50 miljoen dollar. Tot nu toe vertegenwoordigt India ongeveer 4,4 procent van de totale omzet van het mijnconcern, terwijl China 20,4 procent van de Billiton-omzet voor zijn rekening neemt. BHP Billiton realiseert op dit ogenblik een omzet van 47,5 miljard dollar per jaar.