managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Prinses Diana blijft marketing-hit

Posted by managing21 on augustus 27th, 2007

Op 31 augustus is het tien jaar geleden dat Prinses Diana, de echtgenote van de Britse troonopvolger Charles, bij een verkeersongeval in Parijs om het leven kwam. Dat leidde destijds tot een enorme economie aan dianabilia, zoals boeken, tijdschriften, televisieshows en merchandising. Die economie krijgt nu opnieuw een relance, met onder meer grote bedrijven zoals Bertelsmann, Discovery, Disney en General Electric, maar ook talloze kleine ondernemers die hun graantje willen meepikken.

“Talloze ondernemingen willen inpikken in de hernieuwde belangstelling voor de populaire Britse prinses,” schrijft de krant The International Herald Tribune. “Daarbij blijkt dat zowel de consument als de adverteerder nog altijd een grote interesse hebben in de figuur van prinses Diana. Niemand trekt trouwens nog zijn wenkbrauwen op wanneer beroemdheden na hun dood gecommercialiseerd worden. Maar de snelheid waarmee Diana een wereldwijd marketingfenomeen werd, stelt marketeers nog altijd verbaasd.”

Prinses Diana sprak volgens experts zoveel mensen aan, dat de merchandising rond haar figuur tot vandaag heft kunnen overleven. “Ze was een voorbeeld van een merk dat er op een unieke manier in slaagde om een band te creëren met haar publiek,” aldus een zegsman van het adviesbureau Catchword Branding uit Californië. “Daar kunnen merken alleen maar van dromen. In dat verband kan Diana vergeleken worden met een figuur zoals Marilyn Monroe.”

Catchword Branding wijst erop dat Diana herinnerd wordt als een jonge, betoverende figuur en een mooie prinses die te vroeg is gestorven. “Haar populariteit is niet afgebrokkeld en ze is ook niet ingehaald door de ouderdom,” aldus het adviesbureau. Volgens het mediabedrijf Comcast Entertainment, dat een special uitzond over de Britse prinses, is het heel goed mogelijk dat prinses Diana over tien jaar nog populairder zal worden. “Dat was ook het geval met Marilyn Monroe,” aldus het mediabedrijf.

Uit een onderzoek van Lifetime is trouwens gebleken dat de meeste respondenten van mening waren dat Prinses Diana eerder zal herinnerd worden voor haar liefdadigheidswerk dan door haar dood of haar huwelijk met Prins Charles. “Ze wordt op een hele positieve manier benaderd,” aldus Lifetime. “Dat is heel wat anders dan met de huidige Hollywood-generatie. Prinses Diana behoort tot het kringetje van John F. Kennedy, Elvis Presley en Marilyn Monroe.”

Maar Catchword Branding meent ook dat de figuur van de prinses in de belangstelling blijft staan door het optreden van haar twee zoons. “Men kan hen niet bekijken, zonder aan de prinses te denken,” aldus het adviesbureau. “William en Harry zijn de levende versies van line extensions. Haar twee zonen houden prinses Diana levend in het geheugen van de mensen. Daardoor kan deze legende verder leven en ontstaan er zelfs sequels.”