managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Latijns-Amerika bouwt aan eigen gaspijpleiding

Posted by managing21 on juli 11th, 2006

Op de militaire basis El Tigre in Venezuela, op de grens met Colombië, is begonnen met de aanleg van een Zuid-Amerikaanse gaspijpleiding. Het is een initiatief van de Venezolaanse president Hugo Chavez, die daarmee tot een grotere integratie van Latijns-Amerika wil komen. De start van de werken werd bijgewoond door Chavez en zijn collega’s Alvaro Uribe (Colombië) en Martin Torrijos (Panama). 

In november vorig jaar ondertekenden Chavez en Uribe een akkoord voor de constructie van een gaspijplieiding van de La Guajira-gasvelden in Colombië naar het industriële complex van Paraguena, de grootste raffinage-eenheid van Venezuela. Dat complex heeft grote voorraden natuurlijk gas nodig om petroleum te raffineren. Het project vergt een investering van 335 miljoen dollar en zou tegen maart volgend jaar moeten klaar zijn.< :p>

De Venezolaanse olieminster Rafael Ramirez benadrukte bij de begin van de werken dat gasexperts van Venezuela en Columbia zouden onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat om de pijpleiding uit te breiden tot Panama. Volgens Chavez zou een dergelijke uitbreiding Panama en andere Centraal-Amerikaanse staten minder afhankelijk maken van bronnen van buitenaf, zoals de Verenigde Staten. Bovendien zou daardoor volgens hem de druk op de vrije markt verminderd kunnen worden.