managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

BMW en Daimler woest op Chinese namaak

Posted by managing21 on augustus 29th, 2007

De autoconstructeurs BMW and DaimlerChrysler dreigen met gerechterlijke stappen tegen de Chinese autobouwer Shuanghuan Automobile. Volgens de Duitse constructeurs kopieert Shuanghuan een aantal van hun modellen. Het is niet de eerste keer dat China opgeroepen wordt om zijn bedrijven ertoe te bewegen westerse ontwerpen te kopiëren. Vorig jaar slaagde DaimlerChrysler er al in om een Chinese Smart-kopie van de markt te houden.

Volgens BMW vertoont het CEO-model van Shuanghuan Automobile teveel gelijkenissen met zijn eigen X5-ontwerp, terwijl DaimlerChrysler van oordeel is dat het Noble-type van de Chinese constructeur teveel lijkt op zijn eigen Smart Fortwo-model. Daimler heeft Shuanghuan al gewaarschuwd het Noble-model niet te tonen op de Frankfurt Motor Show, die volgende maand wordt georganiseerd.

Een woordvoerder van DaimlerChrysler benadrukte dat de Duitse autoconstructeur de bescherming van intellectuele eigendommen bijzonder ernstig neemt. “Wij houden ons dan ook het recht voor om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen namaak,” voerde hij aan tegenover de zakenkrant Financial Times. Shuanghuan wijst erop dat zijn modellen door de Chinese overheid als originele producten zijn erkend.