managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Internet mag geen zondebok worden

Posted by managing21 on augustus 29th, 2007

Het internet mag geen zondebok worden voor de ziektes van de maatschappij. Dat zegt Vint Cerf, één van de oprichters van het internet. Cerf stelt dat het internet slechts een weerspiegeling is van de maatschappij waarin wij leven en hij voegde er aan toe dat er geen strikte beperkingen mogen komen op de inhoud die mensen op het internet plaatsen. Een dergelijke controle zou immers een bedreiging zijn voor de vrijheid van meningsuitdrukking.

Vint Cerf reageert met zijn uitlatingen op de Britse Conservatieve Partij, die het idee lanceerde om de toegang tot websites zoals YouTube af te schermen omdat jongeren er extreme of gewelddadige videobeelden zouden kunnen zien. “Cerf zweert een centrale controle af, maar zegt dat die moet gebeuren waar individuele gebruikers op het internet gaan,” aldus BBC News.

De internet-goeroe verwijst daarbij naar de zoekresultaten van Google, waar men al dan niet strenge filters kan invoeren. “Maar het is een vergissing om de wereld van het internet af te sluiten van de reële maatschappij,” aldus nog Vint Cerf. “De online content is grotendeels aangebracht door de gebruikers, zodat de inhoud van het internet een reflectie is van de maatschappij waarin we leven.”

“Wanneer men in de spiegel een probleem ziet, gaat men niet de spiegel proberen te veranderen, maar wel het probleem proberen aan te pakken,” motiveert Cerf zijn visie. “Het onderdrukken van de online kennis zal daarbij geen hulp zijn. We moeten de problemen rechtstreeks aanpakken.