managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Hart kan zichzelf herstellen

Posted by managing21 on augustus 29th, 2007

Canadese geneesheren hebben bij vijftienjarig meisje een kunsthart weer weggehaald nadat haar eigen hart zich voldoende had hersteld. Het meisje had het kunsthart ingeplant gekregen in afwachting van een donororgaan, maar achteraf bleek dat haar eigen hart daardoor de tijd had gekregen om opnieuw sterker te worden, zodat een donor niet meer nodig bleek te zijn.

“Geneesheren aan het Canadese Stollery Children’s Hospital plantten bij de vijftienjarige Melissa Mills het Berlin-kunsthart in, een toestelletje dat het bloed door een ziek hart blijft pompen,” meldt CBC News. “Daardoor hoopten de artsen de tijd te kunnen overbruggen tot er een donorhart was gevonden. Maar tijdens die periode evolueerde de toestand van de patiënt zodanig dat er geen donor meer nodig was.”

Het bleek dat het Berlin-kunsthart de hartspieren van Melissa had toegelaten weer kracht bij te winnen. Na 146 dagen was de toestand van de patiënte dermate verbeterd dat het Berlin-kunsthart weer kon verwijderd worden. Het Berlin-kunsthart is het eerste mechanisch hart dat specifiek is ontworpen voor jonge patiënten. Project-leider Ivan Rebeyka zegt dat het Berlin-toestel in de toekomst veel kan bijdragen tot de regeneratie van een verzwakt hart.