managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Japan denkt aan eigen gevechtsvliegtuig

Posted by managing21 on augustus 29th, 2007

Het Japanse ministerie van landsverdediging is op zoek naar budgetten om eigen militaire vliegtuigen te bouwen. Het land wil zijn verouderende vloot moderniseren, maar botst daarbij op een veto van de Amerikaanse regering om de technologie van meest geavanceerde stealth-jachtvliegtuigen te exporteren. De Amerikaanse regering zegt dat die maatregel is ingegeven door veiligheidsoverwegingen.

De Japanse overheid had voor het moderniseren van zijn luchtmachtvloot een oog laten vallen op de F-22 Raptor van de Amerikaanse vliegtuigbouwers Lockheed-Martin en Boeing. Het toestel zou een snelheid van 2.575 kilometer per uur halen en bij bepaalde snelheden onzichtbaar blijven op de radar. Voor één exemplaar moet wel een kostprijs van 136 miljoen dollar betaald worden.

Indien de Verenigde Staten bij hun weigering blijven, wil het Japanse ministerie van landsverdediging overwegen om zelf gevechtsvliegtuigen te bouwen. Er wordt nu gezocht naar een budget van 138 miljoen dollar voor een haalbaarheidsstudie. Er zou echter ook overwegen worden om de Europese Eurofighter Typhoon aan te kopen. De Eurofighter wordt geproduceerd door een Europees consortium onder leiding van het Britse BAE Systems.