managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Pesterijen zijn gevolg van gebrek aan leiderschap

Posted by managing21 on augustus 29th, 2007

Pesterijen op het werk zijn vaak het gevolg van een gebrek aan leiderschapstalent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Chartered Management Institute bij Britse managers. Volgens de ondervraagden is machtsmisbruik de meest voorkomende vorm van pesterijen op de werkvloer. De ondervraagden merkten daarbij op dat het aanpakken van pesterijen voor het bedrijf talrijke voordelen heeft.

Uit het onderzoek bleek dat 66 procent van de Britse managers een gebrek aan leiderschapstalent de belangrijkste oorzaak is van pesterijen op het werk. Daarnaast werden ook de persoonlijkheid van de leidinggevende (57 procent), een autoritaire managementstijl (56 procent), de onkunde om problemen aan te pakken (37 procent) en het opleggen van onrealistische doelstellingen (27 procent) genoemd.

Machtsmisbruik was volgens 71 procent van de managers als de meest voorkomende vorm van pesterijen op de werkvloer. Andere vormen zijn volgens hem overdreven controles (63 procent) en uitsluiting (55 procent). De managers stelden dat bedrijven deze pesterijen moeten aanpakken. In eerste instantie werd daarbij gewezen op het verbeteren van de morele gesteldheid van het personeel, gevolgd door productiviteitsverhoging en het verlagen van het absenteïsme.

Volgens het rapport moeten bedrijven een strikt beleid voeren tegen pesterijen en duidelijk maken dat dergelijke praktijken niet getolereerd worden. Ook moeten leidinggevenden volgens de onderzoekers daarop getraind worden en moeten problemen onmiddellijk aangepakt worden.