managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Smartphones steeds meer met Linux

Posted by managing21 on augustus 29th, 2007

Linux zal de volgende vijf jaar het snelst groeiende operating system voor smartphones worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van ABI Research. Daarbij wordt gewag gemaakt van een jaarlijks groeiritme van meer dan 75 procent, waardoor Linux OX in 2012 uiteindelijk een marktaandeel van 31 procent zal hebben. Linux OX zal dan op 331 miljoen exemplaren verspreid zijn.

“Het operating system van Linux wordt door de meeste smartphone-providers beschouwd als één van de weinige technologieën waar een samenwerking op lange termijn kan mee worden aangegaan,” aldus het magazine Telecoms.com. “Linux krijgt daarbij de steun van onder meer Motorola en Nokia.” Maar Linux wordt onder meer geconfronteerd met tegenkanting van Microsoft, dat beweert dat Linux inbreuken heeft gepleegd tegen 235 van zijn patenten.

Marktleider is op dit ogenblik Symbian. Dat zag zijn verkoop tijdens het tweede kwartaal aangroeien tot 18,7 miljoen exemplaren, een stijging met 52 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen werden er 12,3 miljoen smartphones met een operation system van Symbian verkocht. Het Britse bedrijf, dat voor 47,9 procent in handen is van Nokia, zegt vooral in India en China een opmerkelijke groei te kennen.