managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Oprichter CBGB-club overleden

Posted by managing21 on augustus 30th, 2007

In de Verenigde Staten is Hilly Kristal, de oprichter van de beroemde CBGB-punktempel uit New York, overleden aan de gevolgen van longkanker. Hilly Kristal (75) richtte de CBGB-club in 1973 op, maar ging vorig jaar dicht na een geschil over de gestegen huurprijzen. De club was cruciaal in de lancering van de carrières van onder meer Patti Smith, Blondie, Talking Heads en The Ramones.

“Hilly Kristal was een integraal deel van de punkbeweging,” reageerde Marky Ramone, het enige overlevende lid van The Ramones, op het overlijden van de CBGB-oprichter. “Hij schaarde zich volledig achter de punkbeweging. In een periode waar disco de lakens uitdeelde, was dat niet evident. Maar Kristal waagde die gok, waarvoor wij hem altijd dankbaar zullen voor blijven.”

Hilly Kristal studeerde tijdens zijn jeugd viool en speelde in een aantal orkesten, vooraleer hij de Village Vanguard, een belangrijke jazzclub in New York, ging leiden. Maar in 1973 richtte hij in een vervallen bar in de East Village in Manhattan de CBGB-club op. Het was oorspronkelijk de bedoeling om er vooral countrymuziek te brengen, maar uiteindelijk werd de club één van de broeihaarden van de Amerikaanse punkrock.

De CBGB-club gaf in oktober vorig jaar zijn laatste concert. Gastmuzikanten waren onder meer Patti Smith en Debbie Harry.