managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwe Vlaams-Chinese bloedtest voor leverkanker

Posted by managing21 on augustus 30th, 2007

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), gevestigd in Zwijnaarde en verbonden met de universiteit van Gent, heeft samen met collega’s van onderzoekscentra in Peking en Shanghai een nieuwe bloedtest ontworpen om leverkanker op te sporen. De nieuwe tests leiden tot een grote accuraatheid van de diagnose en dus het vermijden van grote aantallen vals-positieve resultaten.

Leverkanker (hepatocellulair carcinoom) is bijzonder moeilijk te diagnosticeren. Nochtans zouden opsporingstechnieken die de aandoening in een vroeg stadium ontdekken, heel wat levens kunnen redden. De huidige methodieken zijn meestal gebaseerd op de aanwezigheid in het bloed van concentraties van bepaalde stoffen, die men merkers noemt. Voor het opsporen van leverkanker wordt in het algemeen slechts één merker gebruikt.

Het nadeel daarvan is echter dat hij een lage specificiteit heeft, met als gevolg dat men met teveel vals-positieve resultaten wordt geconfontreerd. Bij de nieuwe bloedtest wordt echter gebruik gemaakt van twee suikergroepen die op bepaalde bloedcellen voorkomen. Voor de nieuwe ontwikkelde test heeft men bovendien ook slechts een minimale hoeveelheid bloed nodig.

De nieuw ontwikkelde test laat toe om leverkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen en bij veel meer onderzochte patiënten een correcte diagnose te stellen. Bij de combinatie van de oude en nieuwe tests wordt zelfs nog een grote accuraatheid van de diagnose bereikt. In Gent werd het onderzoek gevoerd onder leiding van Cuiyng Chen en Xue-en Liu en Liesbeth Desmyter. (Felixcius)