managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Typosquatting treft alle grote bedrijven

Posted by managing21 on augustus 30th, 2007

De vijfhonderd grootste bedrijven van de wereld zijn – zonder uitzondering – slachtoffer geworden van typosquatting. Dat blijkt uit een onderzoek van Outlaw.com. Sommige professionele typosquatters verdienen volgens de onderzoekers met hun praktijken miljoenen dollars per jaar. Nochtans overtreden typosquatters de wetgeving op het merkenrecht, aangezien ze duidelijk teren op de naam van een ander bedrijf.

Typosquatters maken websites aan die grote naamsgelijkenissen vertonen met de domeinnaam van grote bedrijven. Daardoor slagen ze erin duizenden bezoeken op hun websites, die voorzien zijn van advertenties, te genereren. “Hoewel adverteerders slechts enkele dollarcent per klik betalen, realiseren sommige professionele typosquatters op die manier miljoenen dollars per jaar,” aldus het magazine The Register.

De praktijk is volgens het magazine relatief nieuw en vooral gestimuleerd door de lagere prijs van domeinnamen en de stijgende internettrafiek. “Overtredingen tegenover het merkenrecht waren in het verleden relatief ongebruikelijk,” vertelde John MacKenzie, rechtenexpert bij Pinsent Masons. “Het gebeurde zelden dat een bedrijf doelbewust een andere merknaam probeerde te kopiëren.”

Op dit ogenblik gaat het echter om duizenden overtredingen, met telkens een heel bewuste en zorgvuldig uitgedokterde strategie. “Elke verwarring rond een merk in een domeinnaam vormt een uitholling van de merkwaarde en een onderliggend verlies aan financiële inkomsten,” benadrukte Christopher Bolinger, merkenconsulent bij het farmabedrijf Pfizer en lid van het Cybersquatting Committee van de Intellectual Property Owners’ Association.

Eén van de grootste slachtoffers van typosquatting is Microsoft. Er zouden nu al meer dan 2.000 domeinnamen zijn geregistreerd die naar het Amerikaanse technologiebedrijf verwijzen.